14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaLifestyleŠto s pacijenticama koje su ostale "na cesti": odgovor iz dubrovačke bolnice...

Što s pacijenticama koje su ostale “na cesti”: odgovor iz dubrovačke bolnice ne ohrabruje

Prestanak rada dviju ginekoloških ambulanti vrsnih dubrovačkih liječnika u kratkom vremenu, dr. Zorana Cikatića koji je otišao u mirovinu i dr. Miriam Lonza – Babić koja je nažalost, preminula, brojne njihove pacijentice su se našle “nezbrinute” i s pitanjem gdje će ubuduće obavljati preglede. Na taj veoma ozbiljan problem upozorila je nedavno otvorenim pismom cjelokupnu dubrovačku i ne samo zdravstvenu javnost, jedna visokorizična trudnica u poodmaklom stupnju trudnoće, pacijentica dr. Lonze Babić, koja nije dobivala adekvatne i korisne odgovore na adresama na koje se obratila.

Smatrajući kako je riječ o veoma osjetljivoj skupini pacijentica i ozbiljnom problemu adekvatne medicinske skrbi u Dubrovniku, koji je prisutan već dulje vrijeme, a dodatno potenciran prestankom rada dviju ginekoloških ambulanti, potražili smo odgovore u dubrovačkoj bolnici i HZZO-u.

Odgovori iz dubrovačke bolnice nimalo ne ohrabruju, te samo ponovno naglašavaju problem manjka kadra na odjelu za ginekologiju i porodništvo, o čemu je već dosta puno pisano. Šef odjela, dr. Ilija Krmek je na naš upit odgovorio:

-Ginekološka služba podijeljena je na poslove koje obavljaju ginekolozi primarne zdravstvene zaštite i na bolničke ginekologe koji obavljaju poslove sekundarne ginekološke zaštite. U općoj bolnici Dubrovnik ima šest ginekologa od kojih samo četiri dežuraju, te za rad sekudarne ginekološke zaštite uglavnom imamo, kad god je to moguće, jednoga gostujućeg ginekologa. Drugim riječima, nismo u mogućnosti da uz svoj rad pokrivamo rad u ginekološkim ambulantama primarne zaštite. Inače, primarna ginekološka zaštita nije pod ingerencijom bolnice – kazao nam je dr.med.specijalist ginekologije i opstetricije Ilija Krmek.

Prema ovim riječima jako je teško za očekivati kako će bilo koja od pacijentica gore navedenih ginekologa prijeći kod nekoga u bolnici jer su njihovi kapaciteti već popunjeni te se i dalje postavlja pitanje tko će preuzeti brigu o pacijenticama dr. Lonze kao i dr. Cikatića.

Jedna od informacija koja se pojavila u facebook grupi DUMAM-e je obavijest od HZZO-a putem e-Građanina gdje se pacijenticu koja je bila kod dr. Lonze upućuje na Ginekologiju 2 Doma zdravlja Dubrovnik, što je jako neprecizna uputa s obzirom kako nisu napisali koji bi to trebao biti ginekolog na Domu zdravlja. Druga mama je napisala kako je kontaktirala dr. Antu Daničića koji radi na DOC-u u Lapadu, a koji joj je rekao kako su sve one sada raspoređene kod njega, no službenu potvrdu toga zasad nismo dobili. Naime, iz Doma zdravlja Dubrovnik su nas uputili da pitanja proslijedimo HZZO-u koji ima kompletne podatke o broju ginekoloških ambulanti te broju pacijentica koje “pokrivaju” kao i onaj koliko je sada pacijentica ostalo “u potrazi” za novim ginekologom, no očekujemo i rješenje njihove nedoumice kod koga će prebaciti svoje kartone.

Čim dobijemo odgovore, objavit ćemo ih.

Pismo trudnice koja je ostala bez svoje ginekologinje: a što ako nemam vezu u bolnici ili novaca za privatni pregled?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA