17.8 C
Dubrovnik
Subota, 23 listopada, 2021
NaslovnicaVijestiOSAM NOVOZARAŽENIH U HRVATSKOJ - Četiri osobe preminule

OSAM NOVOZARAŽENIH U HRVATSKOJ – Četiri osobe preminule

Na konferenciji za medije nacionalnog Stožera Civilne zaštite objavljeno je kako je osam novozaraženih u Hrvatskoj. Četiri osobe su preminule.

-U posljednja 24 sata potvrđeno je osam novih slučaja zaraze koronavirusom, što daje ukupan broj od 2047 oboljelih. Testirano je 33 577 osoba, u zadnja 24 sata 760 testova. Postotak pozitivnih je 6,10 posto. Nažalost, preminule su četiri osobe: dvije osobe u Koprivnici, dvije osobe u Splitu, što je ukupno 63 preminule osobe. Svi su bolovali od teških bolesti, dok su dvije osobe bile na respiratoru. Trenutno je na respiratoru 21 osoba, 287 je hispitaliziranih oporavilo se 532 osoba – kazao je ministar Beroš.

Dodao je još kako se zdravstveni sustav pripremao još od početka epidemije u Kini.

-Sekundarni centri nisu puni i spremni su. Vezano uz mjere vraćanja zdravstvenog sustava u punu funkcionalnost, dogovoreno je da se ažuriraju sve liste čekanja za one koji su naručeni na dijagnostičke i terapijske postupke uzimajući prioritete. To će se raditi na sljedeći način: ažurirati će se liste čekanja, pojačati će se koordinacija s liječnicima obiteljske medicine, povećat će se broj usluga u dnevnoj bolnici. Organizirati će se poliklinički rad kroz precizno naručivanje pacijenata kako bi se smanjila gužva u čekaonicama – rekao je ministar Beroš.

-Imamo svega osam novooboljelih što je iznimno povoljna situacija, zbog toga imamo prostora za popuštanje naših mjera. U mnogim zemljama gdje je epidemija divljala sada lagano popušta. U zemljama u okruženju, Belgija, Austrija i Nizozemska imaju puno lošiju situaciju. Mi smo na drugom mjestu po incidenciji, samo Mađarska ima bolji rezultat od nas, sve druge zemlje imaju puno više od nas oboljelih, što se tiče broja umrlih mi imamo najnižu stopu – rekao je Capak.

Ministar Božinović je kazao kako se drugi val očekuje na jesen.

Do kada će vrijediti odluke Stožera, poput toga da trgovine ne rade nedjeljom?

-Sve naše odluke mogu najdulje trajati dok traje epidemija. Ima odluka koje su donesene, ali i promijenjene – odgovorio je Božinović.

Što sa školama i misama?

-HZJZ je dovršio draft preporuka za državnu maturu i rad škola, on je jutros dat ministarstvu, čekamo da daju komentare i u četvrtak ćemo definitvno objaviti smjernice i sve će biti poznato. Što se tiče crkve, u komunikaciji smo oko toga da se to dovrši i nadam se da će biti sutra dovršeno – odgovorio je Capak.

Kazalište?

-Rekli smo da ono što mi želimo napraviti u fazi popuštanja koja je izazovna, želimo faznost u popuštanju, želimo to napraviti oprezno, zbog toga kazališta i kina nisu na dnevnom redu, ali razmišljamo i o njima, svakako će i oni doći na red – rekao je Capak.

Uslužne djelatnosti, kada će preporuke?

-Resorna ministarstva su dobila zadatak da naprave mjere, mi epidemiolozi smo sudjelovali na raspravi i davali svoja mišljenja što bi se moglo pustiti, a što treba čekati u sljedećoj fazi. Ne možemo sve pustiti odjednom, nitko to u svijetu nije napravio. Odredili smo ono što je prioritetno. Sve ostalo će doći na red i vodimo brigu o tome. Mi smo pripremili draft, razgovarali smo s predstavnicima obrtničke komore. Nadam se da ćemo danas do kraja radnog vremena imati neki draft koji ćemo sutra objaviti – odgovorio je Capak.

Škole?

-Savim sigurno da djeca mogu držati distancu, prosjek u razredu je 13 i pol učenika. Ne bih o detaljima, napravili smo konkretne prijedloge. Predali smo taj draft resornom ministarstvu koji sad treba uključiti svoje stručne službe – rekao je Capak koji je dodao kako imaju 24 sata da to sve naprave, a sve bi trebalo biti objavljeno u četvrtak.

Epidemiološka služba u Koprivnici je prema izvješću voditelja Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernarda Kaića dobro napravila svoj posao u Domu.

Jedan fakultet u Dubrovniku će održavati nastavu 11. 5.?

-Ne znam odgovoriti na to pitanje, imamo podatke da neki fakulteti moraju održati vježbe, mi smo dali upute da to može biti mala grupa i da obave kolokvije, Neka Sveučilišta su donijeli svoje mjere koje su čak bile i strožije mjere nego naše protiv čega mi nemamo ništa. Ne bi bilo dobro da studenti izgube godinu zbog toga što se ne mogu okupiti i održati te vježbe, do 10 studenata plus asistent je već propisano, ali uvijek treba biti ista grupa i da se ne miješaju – kazao je Capak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić