9.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiGrađevinski inspektor Šonjić se predomislio oko Konjuhove gradnje na Montovjerni. Kako to,...

Građevinski inspektor Šonjić se predomislio oko Konjuhove gradnje na Montovjerni. Kako to, kako to?

Dulje od dva mjeseca traju radovi “Primorje gradnje” dubrovačkog investitora Marija Konjuha na izgradnji stambeno-poslovne zgrade na Montovjerni, iako još uvijek nema svu zakonom propisanu dokumentaciju koju bi u Hrvatskoj trebalo imati da bi se uopće krenulo u gradnju. Mario Konjuh je početak radova prijavio 15. rujna 2020. Nije imao dokaz da je novoformirana građevinska čestica upisana u katastar. Već tada su ga iz nadležnog gradskog upravnog tijela za izdavanje dozvola upozorili kako mu nedostaje potvrda o formiranju građevinske čestice. Ni danas, 27. studenog 2020. investitor nema tu potvrdu. Ali, niti mu je gradilište zatvoreno, kao što bi prema zakonu, trebalo biti, a čisto sumnjamo i da mu je uručena kazna od 100 tisuća do 150 tisuća kuna, iako to sa sigurnošću ne znamo.

Kad se vidi kako se investitorima gleda kroz prste i na ovako zapravo jednostavnom, lako uočljivom kršenju i nepoštivanju Zakona o gradnji, te kako oni olako prelaze preko upozorenja, nastavljajući “po svome”, tada se tek može zamisliti što se sve prešućuje i krije, te kakve se sve potencijalne rabote izvode u tihoj komunikaciji između nadležnih državnih institucija i poduzetnika.

Ovo je školski primjer modela kako zakoni kod nas postoje kako bi se kršili. Tako bi naš duhoviti narod rekao, iako je tu malo razloga za smijeh.

Dakle, nakon što je Konjuh prijavljen Državnom inspektoratu da je počeo s gradnjom iako nema svu potrebnu dokumentaciju, na teren izlazi građevinski inspektor iz Šibenika, Dalibor Šonjić.

I u njegovom rješenju od 23. listopada čitamo kako nakon izlaska na teren “nije utvrdio povredu zakona i propisa čiju je primjenu ovlašten nadzirati i to prilikom inspekcijskog pregleda izgradnje srednje samostojeće građevine stambeno poslovne namjene na kat.čes. 2007/2 ko Dubrovnik”. Građevinski inspektor nije utvrdio nikakvu povredu. Tako piše.

Kad se dobije nalaz građevinskog inspektora, to bi trebalo biti to. Iz ovog slučaja vidimo da to nije to.

Nakon traženja jednog od susjeda gradilišta na kojemu se radi od jutra do mraka, da se provjeri rad spomenutog građevinskog inspektora jer se sumnja u ispravnost njegovog rješenja, gle čuda!

Promjena smjera!

Prijavitelju stiže obavijest kako je “građevinski inspektor Državnog inspektorata utvrdio povredu članka 109. Zakona o Državnom inspektoratu (Narodne novine, br. 115/18) i to prilikom inspekcijskog pregleda izgradnje srednje samostojeće građevine stambeno-poslovne namjene na kat.čest.br. 2007/2 k.o. Dubrovnik, u Dubrovniku”. U potpisu građevinski inspektor Dalibor Šonjić. Datum, 17. studenog.

Dakle, između prvog inspektorovo rješenja da nema ništa sporno i rješenja da ipak ima, prošao je 21 dan. Ništa se nije promijenilo, osim što je investitor dobio na vremenu, a inspektora se “poslalo” da provjeri svoje znanje. Investitorova dokumentacija je i dalje nepotpuna.

Zatvoreno gradilište? Nije.

Hoće li biti? Pratit ćemo…

Što kaže spomenuti članak iz NN – Zakon o državnom inspektoratu?

Otklanjanje nepravilnosti tijekom građenja

Članak 109.

(1) U provedbi inspekcijskog nadzora građevinski inspektor sudionicima u gradnji rješenjem naređuje da u primjerenom roku otklone nepravilnosti utvrđene tijekom građenja.

(2) Pod nepravilnošću u smislu stavka 1. ovoga članka podrazumijeva se postupanje sudionika u gradnji tijekom građenja koje je protivno propisima kojima se uređuje gradnja ili pravilima struke odnosno nepostupanje u skladu s tim propisima, odnosno pravilima, a za koju nepravilnost nije ovim Zakonom propisana druga inspekcijska mjera.

(3) Prije donošenja rješenja iz stavka 1. ovoga članka građevinski inspektor naređuje investitoru i mjeru obustave građenja do otklanjanja utvrđene nepravilnosti, a što utvrđuje tim rješenjem.

(4) Ako su nepravilnosti utvrđene tijekom građenja manjeg značenja i ne utječu na ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu, građevinski inspektor može umjesto naređivanja mjere obustave građenja pisano upozoriti investitora da će ovu mjeru narediti posebnim rješenjem ako se ne postupi po rješenju iz stavka 1. ovoga članka.

28.10.

Hvala lijepa na odgovoru i ne mogu vjerovati na istinitost Vašeg nalaza. S obzirom da po Zakonu o gradnji Članak 106. stavak 3, Građenju građevine za koju je lokacijskom ili građevinskom dozvolom određeno formiranje građevne čestice može se pristupiti pod uvjetom iz stavka 1., odnosno 2. ovog članka, ako je u katastru formirana građevna čestica. U prijavi za početak građenja Investitor “Primorje gradnja”, između ostalih dokumenata trebala je i dostaviti potvrdu o formiranju građevinske čestice, što nije učinila jer nije proveden Prijavni list u Uredu za katastar Dubrovnik i time nije formirana nova građevinska čestica. U prilogu Vam je bila i kopija plana iz koje je vidljivo da građevinska čestica nije formirana. Mislim da ću svoju prijavu morati proslijediti USKOK-u

DUBROVAČKI INVESTITOR: Konjuh je upozoren da nema sve potrebne “papire”, ali je ipak počeo s gradnjom na Montovjerni

Konjuh nastavlja raditi na Montovjerni, inspekcija će doći…jednog dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA