LIFESTYLE
26.11.2019 u 17:25

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: Kurkuma je zdrava, svatko zna, a stručnjaci otkrivaju i kako je ukusno pripremiti

Kurkuma je prirodni lijek koji je najpoznatiji u zemljama Dalekog Istoka, poput Kine, Indonezije i Indije. Upravo je njihova prehrana bogata ovim začinskim biljem koji daje poseban okus curryju. Dolazi iz obitelji đumbira, a okus varira ovisno o svježini. Dok je svježa kurkuma ima aromatičan i ljutkast okus, a sušena kurkuma dobiva notu naranče i đumbira. Žuta se boja kurkume koristi i kao prirodno bojilo tako da se često u te svrhe dodaje i proizvodima poput senfa.


komentara  0

Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumu se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja.

Bez obzira radilo se tek o nedostatku apetita ili proljeva ili se radilo o Crohnovoj bolesti i oporavku od kronične i kritične bolesti, poput raka – kurkuma i kurkumin pravi su odgovor.

Antikancerogena, protuupalna i antivirusna svojstva

Obzirom na to da ima vrlo intenzivan učinak, odnosno istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima ima veći utjecaj od terapije lijekovima, savjetuje se dnevno konzumirati samo do jedne žličice. 

Preventivno djeluje na zgrušavanje krvi, odnosno usporava ovaj proces.

Istraživanja su pokazala i pozitivan učinak kurkume na liječenje depresije, čak i one manične. Osim što su provedena istraživanja na životinjama, također je utjecaj kurkume istražen i na 60 osoba koje pate od različitih vrsta depresije, a u tim se slučajevima kurkuma pokazala kao izuzetno uspješna, a nijedan pacijent nije pokazao nuspojave.

Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a to se smatra i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske biljke. Ponovno je za taj utjecaj zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Kolesterol - reagirajte na vrijeme i spriječite najgore!

Baš zbog protuupalnog djelovanja, provedena je studija i na 45 pacijenata koji pate od reumatoidnog artritisa, a pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe, od kojih je jedna bila "liječena" kurkuminom. Upravo su ti pacijenti pokazali i najveći postatak oporavka, a ponovno se nisu pojavile nikakve nuspojave konzumiranja kurkumina.

Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, ona dosada objavljena pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave stanice, objasnili su to liječnici poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država.

Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protuupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.

Osteoartritis jedno je od stanja kod kojih kurkuma dokazano pomaže, a potrebno ga je konzumirati na dnevnoj bazi samostalno ili uz druge biljne začine.

Uz ova djelovanja, kurkuma djeluje učinkovito i na niz drugih, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sustav, bolova u zglobovima, nadutosti, a postoje i oni kod kojih se učinkovitost kurkuma nagađa - pogotovo jer je pojava ovih bolesti manje učestala u zemljama Dalekog istoka u kojima je kurkuma česti dodatak prehrani. Neke od tih bolesti su Alzheimerova bolest, oboljenja vezana uz jetru te žučnog mjehura... 

Butiga zdavlja donosi par ideja kako koristiti kurkumu:

Dodajte je u fritaju ili kajganu

Probajte dodati prstohvat kurkume u svoj omiljeni doručak s jajima. Ako je do sad niste koristili, možda je najbolje započeti upravo s ovom kombinacijom jer će okus biti suptilan, a žuta boja neće začuditi ni vas ni izbirljivije ukućane.

Kombinirajte je s pečenim povrćem

Kurkuma ima aromatičan i blago ljutkast okus koji se dobro slaže s cvjetačom i korjenastim povrćem. Nećete pogriješiti ni ako krumpir prije pečenja začinite mješavinom crvene mljevene paprike, ružmarina, origana i kurkume.

Riža i kurkuma su najčešća kombinacija

Iskoristite dašak kurkume kako biste običnu bijelu rižu oplemenili blagim okusom i karakterističnom žutom bojom. Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka curry mješavine začina koja je poznata po svojoj živoj žutoj boji i dijapazonu okusa.

Začinite juhu s malo kurkume

Tanjur pileće ili juhe s povrćem ugrijat će vas još bolje ako je obojite prstohvatom zlatne kurkume.

Ubacite žličicu kurkume u smoothie

Ako želite isprobati kurkumu zbog njezinog nutritivnog sastava, ali ne volite taj okus ili ne želite da se on pomiješa s omiljenim vam voćem – ne brinite. Zrele banane i šumsko voće, a posebice borovnice, su izvrsni u maskiranju nepoželjnih okusa. Slobodno dodajte žličicu kurkume u svoj doručak te uživajte u njezinim blagodatima i okusu voća (i samo voća).

Da biste napravili aromatični i okrepljujući čaj, u lončiću zagrijte 2 šalice vode, a kad zakuha dodajte oguljeni i naribani đumbir (otkinite 2-3 cm đumbira), žličicu kurkume, žličicu cimeta i mali prstohvat soli. Smanjite vatru i ostavite da se krčka 15-ak minuta. Prokuhani čaj procijedite te začinite s medom i limunom po želji.
 
Napravite pikantnu smjesu za pohanje

Napravite gustu kompaktnu smjesu od 2 jaja, 100 mL kiselog vrhnja, 1 žličice senfa, 1/2 žličice kurkume, prstohvatom češnjaka u prahu, soli i malo papra. Meso prije pohanja umočite u smjesu i popecite na ulju na laganoj vatri.

Ne zaboravite na slastice

Kurkuma se dobro kombinira s vanilijom i narančom, no to je samo jedna ideja. Isprobajte Žutu tortu s narančom i kurkumom (bez glutena!).

SASTOJCI

Biskvit
250 g maslaca
150 g šećera
4 jaja
150 g grčkog jogurta
20 g praha kurkume
200 g fino samljevenih badema

150 g palente
vrećica praška za pecivo
2 naranče – cijeđeni sok i naribana korica

Glazura
150 g grčkog jogurta
150 g šećera u prahu
korica naranče za ukras

PRIPREMA

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite kalup papirom za pečenje.
Izmiksajte omekšali maslac i šećer dok ne dobijete jednoličnu masu. Dodajte jedno po jedno jaje u smjesu i miksajte, zatim dodajte jogurt i kurkumu i promiješajte. Na suho pomiješajte bademe, palentu i prašak za pecivo, dodajte sok i koricu naranče te sve skupa pažljivo miješajući dodajte u smjesu.
Pecite u pećnici oko sat vremena dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pričekajte 5 minuta, a zatim iskrenite biskvit iz kalupa. Ostavite barem sat vremena da se u potpunosti ohladi prije no što dodate glazuru od jogurta i šećera koje ste prethodno pomiješali. Za kraj po želji ukrasite s malo naribane korice naranče.

Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:
Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati


sponzorirani članak





KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme
eduro_oglas
LIFESTYLE
0      09|12|19 u 18:37
EDURO zapošljava
noc_matematike_vrtic003
LIFESTYLE
0      09|12|19 u 18:29
Večer matematike u Dječjem vrtiću Župa dubrovačka
pemo_sv.nikola001
LIFESTYLE
0      09|12|19 u 13:51
Pemo i Sveti Nikola razveselili poklonima mališane
bahato_parkiranje
LIFESTYLE
0      09|12|19 u 11:26
Međunarodni dan osoba s invaliditetom – 16 vozača uzelo je njihovo mjesto
sv.nikola_vrtic008
LIFESTYLE
0      09|12|19 u 10:04
Sveti Nikola razveselio župske mališane

DubrovnikTV.net








Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne
komentara 0 09|12|19
EDURO zapošljava







 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija