LIFESTYLE
08.09.2019 u 10:59

PREDSTAVLJAMO U lokal njegovih bake i djeda dolazio je i Bob Dylan, Đani u svojoj pastićeriji priželjkuje domaću čeljad

"Gianni“ je svoja vrata otvorio tiho, bez velike pompe, ali nije prošao nezamijećeno. Intervju smo morali prekidati nekoliko puta. Iako fokusiran na naš razgovor, Đani je svakih par minuta pozdravljao prolaznike, mahom domaću čeljad, pozivao ih da sjednu i probaju neki od uistinu sjajnih kolača, rashlade se sladoledom, ili im pak davao preporuku da probaju nešto što dosad nisu. Jedna je to od prednosti poslovanja u vlastitom susjedstvu. Osim što je proširio ugostiteljsku ponudu Grada, Đani van Bloemen pružio je još jedno mjesto za okupljanje ono malo ljudi što je usprkos svim poteškoćama ostalo živjeti unutar zidina.


komentara  0

Obitelj van Bloemen oduvijek je bila vezana uz ugostiteljstvo. Upravo su baka i djed mog današnjeg sugovornika Đanija van Bloemena, Sheila i Michael van Bloemen, iza Drugog svjetskog rata u Londonu otvorila kultni caffe bar The Troubadour, u kojem su glazbenici svjetskog glasa poput Boba Dylana, Jimmyja Hendrix i Elvisa Costella redovito nastupali. Nakon prodaje Troubadoura, 1970., započinje dubrovačka epoha obitelji van Bloemen. Supružnici su često putovali s ljudima koje su upoznali u svom kafiću, a upravo na takvom jednom putovanju zaljubili su se u Dubrovnik i odlučili u njemu ostati. Četrdesetak godina kasnije, u obiteljskoj kući u Karmenu, njihov unuk, odlučio je otvoriti svoju pastićeriju.

Iako su mu tek 34 godine, iza Đanija van Bloemen je zavidna karijera u slastičarstvu. Osam je godina proveo u hotelu The Pucić Palace, a zatim je prešao u restoran 360, gdje se također zadržao osam godina. Upravo je rad u Puciću bio presudan za njegovu karijeru. Tadašnji chef ga je ponukao da se opredijeli za slastice.

- U to vrijeme u Puciću nitko od mladih kuhara nije znao engleski. Šef kuhinje je bio Talijan, a slastičar Nijemac. U slastičarni sam završio zapravo kao prevoditelj. U to su doba plaće bile niske, a ja sam bio spreman raditi sve što mi se ponudilo. Kasnije sam shvatio da je priprema kolača mnogo ugodnija. Radi se pod klimom, čišće je, nema ulja. Jedno vrijeme sam radio i kao sous chef, ali sam se brzo vratio slastičarstvu. Nakon toga sam prešao u restoran Gil’s, odnosno današnji 360, gdje sam radio u uvjetima koji su za hrvatske pojmove rijetkost. Samo je prostor slastičarnice imao sedamdesetak kvadrata. I tamo sam počeo od dna hijerarhijske ljestvice, ali sam brzo postao voditelj. Ovaj posao je itekako naporan. Imati vlastitu pastićeriju je neusporedivo ljepše. Radim svojim ritmom i isključivo ono što se meni sviđa. Prvotno sam u planu imao otvoriti restoran, što bi bila značajno manja investicija, ali sam uvjeren da će sav uloženi trud isplatiti.

Iako je „Ganni“ autorski projekt, u samom interijeru se vidi da u njemu cijela obitelj ima svoje prste.  Naglasak je stavljen na tamnije, upečatljive pločice, koje su otac i sin zajedno odabrali, dok u ostatku prostora prevladavaju svijetlo-plave, umirujuće nijanse.

- Otac je dobar s gipsom, kroz život je mnogo toga napravio svojim rukama, tako da mi je pomogao pri nadziranju meštara, a i kasnije smo sami radili neke prepravke. Recimo, došao nam je krivi pult za vitrinu, pa samo to sami prekrajali. Većina ukrasnih predmeta izloženih u prostoru je bakina, sve je to ona sa sobom donijela iz Londona, pa sam to onda odlučio izložiti. Baka je uvijek imala stila.

Posebnost ponude pastićerije Ganni su kolači bez glutena i laktoze, kao i inzistiranje na domaćim sastojcima, hrvatskim pićima i kombinacijama koje su prosječnom Dubrovčaninu još uvijek nesvakidašnje poput tarta sa smokvama i lješnjacima ili tarta s limunom i bosiljkom, sladoled s kozjim sirom, muškatnim oraščićem i kupinom.

- Slastice bez glutena i laktoze su jako tražene. Sve više ljudi shvaća da im to odgovara, no još uvijek su to pretežno stranci. Osim što je “moderno”, laganije je, pogotovo ljeti za vrijeme velikih vrućina. Trudimo se nabavljati što više hrvatskih proizvoda kao i domaćih sastojaka. Imamo prirodne sokove iz Neretve, poslužujemo Cogito kavu, sve radimo sa svježim mlijekom, koristimo maslo, a ne margarin. Koristimo francusku čokoladu Valrhonu, koja nam dolazi pakirana u stiroporu kako se slučajno ne bi rastopila. Nastojat ćemo nabaviti med iz Konavala i domaće mlijeko iz naše županije. Sladoled također pravimo sa svježim mlijekom i ljudi, razlika je osjetna. Komentari su zasad iznimno pozitivni, no domaći se znaju požaliti da je kolač mali, a skup. No, kvaliteta ima svoju cijenu. Uvjeren sam da će s vremenom shvatiti razliku.

Mladi slastičar ističe da je vrlo jednostavno i u svega pola dana odlučio o ponudi pastićerije, dok mu je najviše glavobolja zadala hrvatska birokracija i administrativni poslovi vezani uz privatno poduzetništvo, a osvrnuo se i na dubrovačko ugostiteljstvo.

- Da nije bilo administrativnih zastoja, vjerujem da bi otvorili vrata već početkom ljeta, a ovako smo uspjeli uhvatiti sami kraj sezone. Ljude sam zaposlio već u svibnju, isplaćivao im uredno plaće. Da mi kao obitelj nemamo još i apartmane, uvjeren sam da bi do sad već bankrotirao. Ono što mi je novo je upravo to bavljenje administracijom, a toga kod nas ima jako puno. Jutros se, primjerice, zbog bavljenja raznim papirima nisam još ni stigao pozabaviti s onim što mi je primarno, a to su slastice. Administracija ubija kreativnost. Otvoreni smo tek sedam dana, a ja bi neke stvari u ponudi već mijenjao, ali trenutačno nemam vremena za to. Ugostiteljstvo nije jednostavan posao. Mnoge ubija najam, na svu sreću ja o tome ne moram razmišljati. Još jedan od problema poslovanja u Gradu je i dostava, pogotovo kad radite sa svježim mlijekom, jer ono ne može čekati na Pločama cijelu vječnost, ali i to smo nekako uspjeli dogovoriti i na tome sam iznimno zahvalan.

Đani je možda jedan od rijetkih ugostitelja koji se može pohvaliti da nije imao problema s pronalaskom radnika. Kaže da su dolazili sami pitati za posao.

- Privuklo ih je to što su znali da ćemo raditi nešto drugačije i da će imati priliku puno naučiti. Naprimjer, svi su prošli tečaj kod pravoga bariste, kako bi naučili  napraviti najbolju moguću kavu, koji bi inače morali sami platiti. Cijela je ekipa iz Dubrovnika, što mi kao poslodavcu također jako puno znači. Niti jedan sezonac ne bi došao raditi bez plaćenog smještaja. Nadam se da ću uspjeti zadržati cijelu ekipu na okupu, jer to znači da neću svako malo morati obučavati nove ljude, a to u ovom poslu oduzima jako puno vremena. Planiramo i dalje ulagati, pogotovu u opremu. U tim uvjetima vjerujem da će svima biti još veći gušt raditi. Vrijedan dodatak našem timu je Antonija Medo. Prije par godina se počela baviti slastičarstvom, a ima super ideje koje samo treba malo razraditi. 

Posla, kaže ovaj uspješni slastičar ima, ali i priznaje da to zavisi o danu. Domaća čeljad već svrati popiti kavu, rashladiti se sladoledom, a i turisti ih s lakoćom pronalaze.

- Već u ovih prvih par dana, primijetio sam da postoje bolji i lošiji gosti s kruzera. Smatram da bi se naš cruise turizam trebao bazirati upravo na manjim putničkim brodovima, višeg standarda, jer takvi gosti više i troše. Imamo sreće da je naša ulica prostrana i malo s bande, pa se ljetna vreva i gužva u njoj skoro pa nikad ne osjeti.  A naši ljudi iz Grada? Njima je najdraže doći ujutro i popiti kavu na miru.

Najnovija pastićerija u Gradu svoja vrata neće zatvoriti ni tijekom zime. Radno vrijeme će se skratiti, a ponuda prilagoditi godišnjem dobu.

- Izbacit ćemo neke sladolede, dodati nove kolače. Pažnju ćemo još više posvetiti domaćima, spustit ćemo još malo cijene. Imamo mjesta i unutra za nekoliko stolova, a i tu sreću da je naša ulica zimi zaklonjena od bure. Znam da naši ljudi vole lava cake. Usavršio sam da ga kod pravog majstora Nijemca, siguran sam da će se ljudi oduševiti. Nastojat ću dogovoriti i dostavu kroasana od pravog masla zadarske firme Kroštula, no dostava je komplicirana, a sam transport do Dubrovnika trajao bi deset sati, a razmišljam i o nekim slanim dodacima.


L.Pavlović/ FOTO: Vedran Jerinić





KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme
ljeto_u_valamaru
LIFESTYLE
0      17|09|19 u 10:21
Više od 25 tisuća ljudi posjetilo festival koji je organizirao Valamar
ostecen_libertas
LIFESTYLE
0      17|09|19 u 08:49
Župski "vozač" Libertasovog autobusa pušten iz pritvora
krojenje_sivanje_desa
LIFESTYLE
0      16|09|19 u 21:16
Nove kreativne i edukativne radionice!
LIFESTYLE
0      16|09|19 u 08:14
Obuci cipelice i dođi, vrijeme je za salsu!
fido_naslovna
LIFESTYLE
0      15|09|19 u 21:57
UDOMI/NE KUPUJ: Fido je miljenik Žarkovice

DubrovnikTV.net








Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne







 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija