VIJESTI
22.07.2019 u 09:51

Predstavljen Zbornik radova o Pupnatu autora Nevena Fazinića

Zbornik radova o povijesti Pupnata, autora Nevena Fazinića, predstavljen je jučer u istoimenom mjestu. Predstavljanje je održao prof. Tonko Barčot, voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo koji je u detalje ispričao što sve sadrži spomenuti Zbornik radova i koliko daleko seže u povijest.


komentara  0

"Pozdravljam večeras prof. Tonka Barčota koji će predstaviti Zbornik radova 1 i 2, drago mi je što ste se okupili u ovako velikom broju. Nadam se da ćer biti zanimljiva prezentacija te mislim da svatko iz ovog područja treba zaviriti u ovaj Zbornik radova o Pupnatu kako bi se upoznao s nevjerojatnim detaljima ovoga kraja za koje ni ja nisam znao", izjavio je u uvodnoj riječi domaćin Petar Šain.

Pupnat je staro otočko naselje, u zaštićenom brdovitom gnijezdu, kuda je prolazilo iz Pelješkog kanala prema Čari i Smokvici. U vrijeme gusarskih pohoda, kad bi zaprijetila opasnost s mora u Pelješkom kanalu, promatrači su obavještavali ˝kralja˝ u Pupnatu. Kralj kumpan(j)ije, koji je stolovao na brdu sjeveroistočno od današnjeg naselja, odakle se vidjelo more i uočavala opasnost, davao je nalog i ovlasti za obranu kapetanima Pupnata.

Sve ove zanimljivosti o povijesti ovog mjesta na otoku Korčuli možete pronaći u spomenutom Zborniku radova o Pupnatu, kao što je pronađen i jedan najstariji arhivski dokument iz 1391. godine koji govori o ženidbi jednog Pupnaćanina s plemkinjom . . . iznenađujuće kako se u tom vremenu određivala raspodjela u braku, sve možete pronaći u četvrtom poglavlju Zbornika.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija