LIFESTYLE
19.06.2019 u 19:24

Ivica Hajdić o moru i kupanju nekad i danas - a lijepo sam mu rekla da uzme žirafu

Omijeni dubrovački profesor i odgajatelj Ivica Hajdić na svom je FB profilu napisao duhovit tekst o ljetu i kupanju, dajući osvrt na to kakve su ljetne radosti bile nekad, a kakve su danas. "Kolektivno samoodrastanje nas djece jednostavno je bilo normalno. Život je tako funkcionirao, dok bi danas za istu situaciju, gdje bi neki primjerice desetogodišnjak, koji je primjećen da se sam kupa na plaži cijeli dan, teatralno bio spašen od možebitnog utapanja i sagorijevanja od sunca", piše Ivica, a cijeli njegov tekst pročitajte u nastavku.


komentara  0

KUPANJE, MORE, LJETO, NEKAD I DANAS

PRIJE: Mater te pustila samog na kupanje cijeli dan, iako još nisi znao reći: „Riba ribi grize rep!“. Otac nije ni znao gdje si, niti se previše zamarao oko toga, bitno je bilo da te uvečer vidi živa i zdrava. Uglavnom si čuvao samog sebe, uostalom kao i svi tvoji vršnjaci tih godina. Roditelji su se rijetko kupali, a baba i djede skoro pa nikako.

Možda bi sve skupa dva puta u godini baba sjela na kakvu stijenu uz more u sutonu dana, i pokišala noge da joj prođe reuma. I to nevino raskišavanje noga bila bi totalna atrakcija, i svi smo se rugali staroj babi što se golića, iako bi jedino skinula vunene čarape.

Djede je krpio mrežu u debelom hladu bora i slavio jubilej od trideset godina od kad se nije kupao. Djede i baba su doslovno bili sinonim za stare ljude.

Kolektivno samoodrastanje nas djece jednostavno je bilo normalno. Život je tako funkcionirao, dok bi danas za istu situaciju gdje bi neki primjerice desetogodišnjak koji je primjećen da se sam kupa na plaži cijeli dan, teatralno bio spašen od možebitnog utapanja i sagorijevanja od sunca.

Junak tog nevjerojatno hrabrog čina spašavanja, sam bi sebe snimao kako spašava tog zanemareno dječaka od pakla ljeta, kupanja i mora.

Sve nadležne službe promtno bi reagirale, dok bi mamu i tatu s kapuljačama na glavi priveli oni „dundi u plavome“, i gospodin Šprajc bi u „Direktu“ složio neku smiješnu foru na račun tih roditelja.

Da je današnju socijalnu službu staviti unazad tridesetak godina, valjda bi svu djecu s Parapeta odveli u neki centar, a roditelji bi masovno obilazili urede zbog zanemarivanja djece.

Prije bi svako ljeto išao isključivo u jednom šorcu i jednim japankama kojima bi do do kraja sezone nestala većina sloja đona, izgledalo je kao da si narezo salamu. Kupaće gaćice su bile višesezonske, lastika na njima bi dobro popustila, tako da nisi smio raditi nagle i nepredviđene pokrete, jer si u trenu mogao postati nudist. Plivao si u jednoj peraji koju ti je dao rođak, a koja je skroz izblijedila od sunca, tako da se samo moglo pretpostaviti koje je boje bila. Drugu je odnio kurenat još prošle godine.

Mazao si se maslinovim uljem tako da si vonjao kao staro pilo, a tek rijetki sretnici oni malo imućniji, mazalili bi se sa coppertonovim uljem. U biti bi se moglo kupiti to coppertonovo ulje jedino ono kad bi inflacija do kosti pojela vrijednost dinara.

Na kupanje si nosio malo pomadora, kukumar, nešto sira, luka, rijetko kad mesni doručak i kruh s kojim si na kraju dana mogao ubiti čovjeka. I sve je je opet funkcioniralo i bilo je odlično. U vremenima oskudice svega u izobilju, a najviše zadovoljstva.

DANAS: U auto ne može stati ni iglica. Na krovu tri madraca, barka za napuhavanje, dva kušina, pet suncobrana, nekakva ptičurina raširenih krila pink boje, šest peraja, četiri maske i jedna banana za vuču.

U autu se isto tako nalaze tri frižidera hrane, nutribullet na baterije, tri torbe kozmetike za one situacije „nedajbože“ i „što ako nam se dogodi“, pet ručnika, sprejevi kontra osa, muha i žohara, još par nekih divlje zvijeri za napuhavanje, te četiri vrste spreja kontra komaraca: tigrastih, običnih, neobičnih i onih nevidljivih što zuje oko uši, ujedaju te, ne vidiš ih i vičeš ono „pasmater“ i slično.

Mater nervozno vrti po mobitelu, selfira se da sve njene prije vide kako ona živi idilični obiteljski život. Cijelo vrijeme komentira kako ima osjećaj kao da je nešto zaboravila uzeti, iako je činjenica da je iz kuće pokupila sve osim namještaja.

Ćaća jedva vrti volan jer mu smetaju vesla od mini-barčice s ljeve strane, a rep od krokodila za napuhavanje s desne strane .

Ti i buraz ste jedva stali u auto, face su vam se doslovno prilijepile na staklo, tako da su vam nosevi spljošteni. Gledajući sa strane, čovjek bi stekao dojam da ste obitelj koja panično biježi pred vihorom nuklearnog rata.

Ide se na kupanje u točno određene ure. Poslje toga ne smije se nosom izviriti jer ovo sunce danas nije normalno. Poslje devet i gušterice padaju u nesvijest. Mater te maže sa sedam krema: krema za predkupanje, za kupanje, krema poslje kupanja, krema za malo potamniti, za brončanu boju, za rashlađivanje i krema za elastičnost kože.

Otac kraj tebe kruži na nekoj napuhanoj ptičurini da ti se nebi božesačuvaj što dogodilo, dok mater histerično viče iz teške hladovine : „Stavi kapu i smoči kosu, nemoj da ti više ponavljam!“

Babe i djedovi danas su uobičajna pojava na kupanju za razliku od onih starih vremena. Današnje baba u jedno popodne promjene tri kostima, četiri profilne slike i nema problema sa reumom, nego stavljaju slike svojih bedara na instagram, a tobože slikavaju obližnji otočić. Današnje su se babe za razliku od onih naših starih bivših baba, totalno probarabile. Za babama se danas mnogi okreću.

Današnji prototip djeda je otprilike ovakav. Djede je teški šminker, šorc mu je u duginim bojama, preplanulog je tena i skače u more ka neki redikul: čas na turčina, pa na kufer, pa na čimpazu, pa na pticu. Bože sačuvaj!

Konačno se smirio malo i upravo je zaspao na onom nilskom konju što smo ga kupili u Konzuma na akciji. Maestral ga je odnio na pučinu u trenutku dok je baba gledala na mobitelu neke nove kreacije za jesen. Kapetanija, vojska i obalna straža, sve je na nogama u potrazi za djedom.

Baba i nije previše zabrinuta, već je pomalo ljuta i naslađuje se njegovom ispadu:

- A lijepo sam mu rekla da uzme žirafu, ona se neda otpuhati ni po jačoj buri, vrat joj vežeš za rivu i miran si! Ali ne, on hoće po svomu, njemu se slažu boje na šorcu sa onim kljusetom! Pa nek se sad konj snalazi na nilskom konju kad neće slušat! E!KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija