VIJESTI
20.04.2019 u 15:00

FOTO: Zavirili smo u dubrovački Muzej crvene povijesti

Muzej crvene povijesti danas je otvorio svoja vrata u prostoru bivše Tvornice ugljenografitnih proizvoda "Nikola Mašanović" (TUP). Mlada ekipa entuzijasta koja je svoj novac i vrijeme uložila u ovaj projekt ponosno nam je predstavila našu nedavnu povijest. Nitko od njih nije niti rođen u bivšoj državi, no objektivno uz sve dobre i tamne strane predstavili su režim, ali i svakodnevni život u kojem smo nekad živjeli. 


komentara  0

Na samom ulazu u Muzej dočekat će vas crveni Yugo i trafika, kakve su nekad bile razmještene i po dubrovačkim ulicama. Potom Vas paneli s tekstom vode kroz povijest Hrvatske i Jugoslavije od osnivanja Komunističke partije Jugoslavije 1919. preko izbora 1920. kad je Partija bila treća snaga u tadašnjem parlamentu, a potom joj je kralj Aleksandar zabranio djelovanje pa do 1945. i završetka Drugog svjetskog rata, sve do raspada Jugoslavije.

Obradili su neke zanimljive pojave u komunizmu koje su poboljšale standard života, obrazovanje, zdravstveni sustav, stanogradnju, prostorno planiranje...

Nakon brojnih izložaka koji dočaravaju svakodnevni život u socijalističkom stanu, koji mnoge podsjeća na djetinjstvo, u mračnoj sobi obrađena je tamna strana komunističkog režima, kao što su politički progoni, prijeki sud, nasilna nacionalizacija, UDBA, kao i zloglasni zatvor Goli otok.

MUZEJ CRVENE POVIJESTI - psuju ih i vrijeđaju jer razmiču zastor između Jugoslavije i Hrvatske

Ovi mladi ljudi sakupili su fotografije i priče naših sugrađana i drugih građana Hrvatske koje prikazuju život u vrijeme bivše države u raznim razdobljima.

Muzej je interaktivan, ako skinete na svoj pametni telefon njihovu aplikaciju, skeniranjem koda na izlošcima moći ćete dobiti razne dodatne sadržaje.

Ulaz je danas slobodan za sve, prošetajte i obiđite ovaj muzej, nećete požaliti.

Muzej su osmislili i realizirali: Kristina Mirošević, dizajnerica i autorica postava; Ivan Lujo, povjesničar; Nino Glavinić, novinar; Tomi Šoletić, arhitekt; Marko Mijatović, dizajner svjetla; Hrvoje Margaretić, zadužen za video i foto projekcije i voditelj projekta Krešo Glavinić.


K. Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija