VIJESTI
20.04.2019 u 08:00

Hoće li Hrvatska zbog Srđa platiti odštetu od pola milijarde eura ili će se nagoditi pa platiti manje i pogurati projekt dalje, usprkos volji građana?

Zbog projekta Golf resorta na Srđu protiv Hrvatske tvrtka Razvoj Golf podigla je tužbu Međunarodnom arbitražnom sudu u kojem od nas traži odštetu, koju je njihov prokurist Ivan Kusalić procijenio na 500 milijuna eura. O kakvom je sudu riječ? Tko donosi presude? Koliko je vjerojatno da će Hrvatska dobiti ovaj proces, a koliko da će se nagoditi i platiti manji iznos, a pogurati projekt? Što nas obvezuje da priznamo sud na kojem sude, ne neovisni suci, nego tri privatna odvjetnika? I kakva su iskustva s ovim sudom imale druge zemlje? Sinoć je u Lazaretima zainteresiranim građanima objasnila Pia Eberhardt iz Corporate Europe Observatory, udruge koja se bavi istraživanjem, otkrivanjem i propitivanjem moći korporacija i njihovim lobiranjem nad političarima koji oblikuju politike Europske unije, a ova je organizacija zaslužna za ujedinjenje nevladinih udruga diljem Europe koje su srušile zloglasni TTIP. 


komentara  0

Investor-state dispute settlement je mehanizam koji investitoru omogućuje da tuži državu arbitražnom sudu ako ona nije zaštitila njegovu investiciju ili je u međuvremenu od početka investicije promijenila neka pravila ili zakone, koji su utjecali na investiciju. Ovaj mehanizam omogućen je potpisivanjem međutrgovniskih ugovora među državama. Tako Hrvatska ima potpisan ugovor sa Nizozemskom, koja je poznata kao "poštanski sandučić". Naime, Pia kaže da Nizozemska ima ovakve ugovore s puno drugih država, a uz niske poreze idealna je za registraciju tvrtke, na koju se onda odnose svi ti ugovori o zaštiti investicije, koji omogućavaju ovakve sulude tužbe.

Ovi ugovori počeli su se potpisivati 60-ih godina prošlog stoljeća. Tada ih je podržavao i Međunarodni monetarni fond j Svjetska banka, no 2003. korporacije ih počinju zloupotrebljavati i tužbe protiv država postaju uobičajene. 2017. tužbe doživljavaju svoj bum.

Hrvatska nije jedina država koja je tužena, a Srđ nije jedini proces u kojemu je Hrvatska tuženik, a odštete su ogromne.

Investitori su tužili Libiju da tijekom građanskog rata nije zaštitila njihovu naftnu platformu, pa je zemlja koja se i dalje nalazi na rubu rata platila nevjerojatnih 935 milijuna dolara od čega je 35 stvarno uloženih od strane investitora, a 900 milijuna je procjena njihovog budućeg profita, koji bi možda zaradili.

Tužba privatnih investitora, kojima je država oduzela izvore vode, u Boliviji je izazvala rat na ulicama. Vlada nije imala izbora i građanima je otkrila sve o postupku pred arbitražnim sudom i investitor je odustao od tužbe. To je jedini takav primjer.

Argentina koja je za vrijeme krize donijela zakon kojim je ograničila cijene struje i vode, kako bi građani mogli preživjeti, također treba platiti odštetu, koju je dugo izbjegavala.

Nevjerojatne su ovo priče, a što stoji iza njih? Grupa od 40-ak vrhunskih privatnih odvjetnika, koji se međusobno izmjenjuju kao arbitri i odvjetnici stranki, država i investitora. Njihova je tarifa 3000 dolara dnevno, kad se igraju arbitra, a 1000 dolara po satu, kad su odvjetnici tuženih ili onih koji tuže.  Države pak na ovom sudu mogu biti samo tužene i same ne mogu podignuti tužbu. Zar  Vas ovo ne podsjeća malo na Kafkin Proces?

E pa ovi odvjetnici koji dobro zarađuju u ovom mehanizmu upravo su oni koji potiču tužbe, a neki investitori ovaj mehanizam vide kao dobro mjesto za "okrenuti"  novac, jer svi koji dobiju parnice umjesto povrata početne investicije zarade deseterostruko više.

A Hrvatska? Hrvatska trenutno plaća skupo odvjetničko društvo iz Londona koje je zastupa u više tužbi, a u javnosti se o procesima ne zna ništa. O tome ništa ne znaju ni naši parlamentarci, a bit ovog suda je da ostane tajan i daleko od očiju javnosti.

Presude su, kaže Pia Eberhardt 1/3 u korist investitora, 1/3 u korist države, pri čemu investitor onda ne plaća troškove odvjetnika, a najčešće dolazi do nagodbe u kojoj investitoru država plati manji iznos od traženog, ali svejedno veliki iznos i onda mu još izađe u susret raznim pogodovanjima kako bi se njegova investicija ipak ostvarila. Jedino tko se protiv ovoga bori su građanske inicijative.

"Ovako kako se vi borite protiv Golf resorta na Srđu, tako se diljem Europe i svijeta građani udružuju i bore za interese zajednice. Kroz moje iskustvo jedino pritisak javnosti i jaka građanska kampanja i pisanje, učinkovito su oružje. Tri odvjetnika, kojima je u interesu da ovaj mehanizam i dalje postoji, uvijek će presuditi u tom interesu", kaže Pia i dodaje kako Razvoj Golf možda i ne plaća sam svoje odvjetnike, već sad postoje financijske institucije koje u tome vide profit, pa financiraju odvjetnike i uzmu postotak od odštete.

A što bi značilo za Hrvatsku kad bi morala platiti 500 milijuna eura Razvoj Golfu? Pa značilo bi još gore zdravstvo, školstvo... i sve ono što se financira iz državnog proračuna.

I nakon svega ovoga postavlja se pitanje zašto države pristaju na ovakav reket? Zašto naša Vlada nikome ne daje informacije o postupcima koji se vode u Washingtonu?

Pia smatra kako je hrvatska Vlada u slučaju Golfa odlučila napraviti nagodbu, a to se očituje po izdavanju dozvola za projekt, koje su hrvatski sudovi prethodno proglasili nelegalnima i poništili. Iako to nitko osim direktno uključenih u projekt, ne može znati.

Najgori scenarij za Hrvatsku je onaj gdje izgubi i plati odštetu, ali još gori je onaj gdje plati malo manje i projekt se dalje nastavi. Ako pobijedi opet ostaju jako veliki troškovi odvjetnika i suda. Država je ovdje u neravnopravnom položaju, uvijek gubi. To je razlog zašto se digla velika kampanja u zemljama Unije i zašto je Europski sud prošle godine donio presudu protiv ovih ugovora, koji će se do kraja ove godine ukinuti u EU, odnosno između svih članica Unije. No i nakon ukidanja u ovim je ugovorima tzv. zombi klauzula, koja kaže da nakon raskida ugovora investitor još 15 godina ima pravo podići tužbu.

"Duga i teška je borba ispred nas, no na puno frontova građani su pokazali da mogu pobijediti korporacije. Treba se samo boriti, ne odustajati", poručila je Pia Eberhardt u Lazaretima.

Predasvanje su organizirali Zelena akcija i građanska inicijativa Srđ je naš.


Katarina Fiorović FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija