LIFESTYLE
20.04.2019 u 19:01

Upoznali smo Konavljanina koji uživa u umijeću penganja uskrsnih jaja

Uskrsno vrijeme sa sobom donosi proljeće, raznolikost boja, bude se oni koji su spavali zimski san, a budi se i želja za kreativnošću. Obično su žene te koje uljepšavaju kuću, bojaju jaja, pripremaju slastice i tradicionalna jela. No, protagonist ove priče je 32 – godišnjak iz Konavala koji čuva tradiciju koju mu je prenijela njegova baba. Na sebi svojstven način penga jaja u bijelu, crvenu i crnu kombinaciju s izrazitom preciznošću koja je neophodna za jednu takvu vrstu umjetnosti. Mario Trković oduševljava svojom kreativnošću i uljepšava svakodnevicu, a uz to je i čuvar tradicije koja je identitet jednog mjesta. 


komentara  0

- Penganje sam vidio od svoje babe kada sam imao osam godina. Počeo sam jako mali, vidio sam nju i ona me naučila sve to, a ja sam jako brzo sve to uhvatio, a onda sam pengao cijelome susjedstvu. To je prije svega hobi i to me jako opušta – otkrio nam je Konavljanin Mario Trković.

Kako teče proces penganja jaja?

- Prvo se penga jaje pa onda boja, a ja ga još naknadno pengam s crnim voskom jer to onda daje super kombinaciju. Jaja se pengaju voskom uz pomoć iglice, vosak čim dotakne jaje se suši.  U prvoj fazi se ne smije pogriješiti, a ako se i pogriješi ne mora se odmah skinuti vosak, a ako se i skine onda će se prepoznat masnoća nakon bojanja. Jako je važna preciznost.

Koliko je potrebno vremena za jedno jaje?

- Ja to relativno brzo radim, s obzirom na to kako to volim i dugo se s tim bavim. Otprilike nekada za prvu fazu trebam od 10 do 15 minuta, a ako želim da bude što perfektnije onda i duže. Nakon toga ide bojanje pa opet penganje crnim voskom te nakon toga ispuhivanje i stavljanje ukrasnog konca. Teško je reći točno koliko treba vremena po jaju, ali otprilike oko 40 - 45 minuta. Kod bijele, crvene i crne kombinacije postupak traje više. Treba imati volje i strpljenja za raditi to.

Svestrani Mario Trković inače je prvostupnik Ekonomije. Kada se netko bavi umjetnošću obično to ne bude samo jedna, tako kod Maria postoji još jedna, glazbena. Pjevač je novoosnovane grupe Father and Sins u kojemu s još četvero kolega ima opasne planove. Dok ne budemo mogli čuti i njegove pjevačke sposobnosti do tada na njegovoj stranici Ikar Art na Facebooku možete pogledati, ali i naručiti pengana jaja.


Elizabeta Jelić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
nina
LIFESTYLE
0      25|08|19 u 08:42
I mame za Ninu! Danas u 18 sati u Kuparima!
beatles_tribute_240819_naslovna
LIFESTYLE
0      25|08|19 u 03:51
FOTO: Beatles Revival Band nastupio na Babinom kuku
noc_uvale_naslovna
LIFESTYLE
0      24|08|19 u 23:48
FOTO: Noć Uvale - veselje uz Jolu u Lapadu
al_roker_naslovna
LIFESTYLE
0      24|08|19 u 17:30
Američki novinar u Gradu proslavio 65. rođendan
spica_240819_naslovna
LIFESTYLE
0      24|08|19 u 15:43
FOTO: Uz brojne turiste Stradunom se šetala i manekenka Iva Jerković

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija