KULTURA
16.04.2019 u 21:51

FOTO: Otvorena izložba slika "Nebo ljubavi" Ivane Jovanović - Trostmann

Samostalna izložba slika hrvatske  akademske umjetnice Ivane Jovanović – Trostmann otvorena je večeras u galeriji Sebastian. 


komentara  0

Izložbu su otvorili povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković te pater Vinko Maslać i don Marin Lučić uz duhovnu misao, a izložba je popraćena i glazbenim nastupom međunarodno priznatog hrvatskog tenora iz Dubrovnika, Stijepa Gleđa Markosa uz pratnju dubrovačke glazbenice Jelene Đuraš Gleđ te slavljenički tim „Effatha“ koji je predstavljala profesorica Maja Žugaj – Borić uz svoju poetsku misao.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: „Slikarstvo Ivane Jovanović - Trostmann s prikazima Božjeg sina, kraja njegovog ovozemljskog života i prelaska u nebesku vječnost prepuno je dramatske snage, moćne geste i pigmentacije višestruko uslojenih tonova tamnomodre, sive i crne boje, sve stopljeno u jakoj svjetlosti. Na velikim uljima intezivnija je figurativnost i realističan prikaz Isusovog lica, dok na manjim raspelima umjetnica ostaje vjerna apstrahiranom izrazu bez dojma suviška i nepotrebne opterećenosti slike. Premda na prvi pogled raspela djeluju reducirano, ta njezina „apstraktnost“ nije nedostatak već svjež izraz šutnje, a upravo u šutnji govor nije zapriječen već nadiđen.“

Ivana Jovanović – Trostmann je rođena u Dubrovniku 1966. godine. Diplomirala je slikarstvo 1989. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Radoslava Tadića te postaje članicom HDLU-a. Magistrirala je povijest umjetnosti pri poslijediplomskom studiju „Kultura istočne jadranske obale“ u Zagrebu 2002. godine kod profesora Tonka Maroevića. Od 1990. godine počinje raditi kao likovni pedagog u Biskupskom sjemeništu, klasičnoj gimnaziji „Ruđer Bošković“, Obrtničkoj školi, Trgovačkoj i Turističkoj školi. Sudjelovala je na nekoliko izložbi humanitarnog karaktera, a dosada je ostvarila više skupnih i samostalnih izložbi. Živi i stvara u Dubrovniku.

Stijepo Gleđ Markos piše i sklada kompozicije koje su producirane i distribuirane u Hrvatskoj te su u Hrvatskom Društvu Skladatelja zavedena kao orkestralna djela. Unatrag pet godina angažiran je kao gost solist s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom gdje kao tenor izvodi poznata klasična, filmska, mjuzikl i popularna glazbena djela. Aktivni je član Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.
U Dubrovniku 2014. pokreće međunarodni kulturni „Festival Sentimento“ s ciljem korištenja glazbe za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, na kojem svake godine ugošćuje svjetska glazbena imena i renomirane orkestre.
 


dubrovniknet team / FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija