VIJESTI
11.04.2019 u 08:00

Načelnik Božo Lasić: trudimo se zadržati vodu u konavoskim rukama, sve ostalo bi građani osjetili na špagu

Nedavno objavljeni poziv Konavljanima da dostave prijedloge za izmjene i dopune prostornih planova, ali i vijest kako postoji zeleno svjetlo iz Županije za izgradnju vila i hotela u Mikulićima sa 1100 turističkih kreveta, zazvonio je na uzbunu za sve one koji su se pitali hoće li građevinari nakon "osvojenog" Grada, krenuti u poprilično očuvanu prirodnu ljepotu Konavala. Bilo je to jedno od četiri pitanja o aktualnostima u Općini Konavle koje smo postavili načelniku Božu Lasiću. 


komentara  0

Na Dan voda ste objavili tekst o važnosti voda, ali još važnije, spomenuli ste angažman Općine Konavle kako ne bi došlo do spajanja u zajednički dubrovački Vodovod, što je prijedlog novog Zakona o vodnim uslugama. Zašto vam je to bitno i što ste dosad uspjeli napraviti? Kojim argumentima branite samostalnost konavoskog vodovoda?

- U proteklih 19 godina, od osnivanja vlastitog trgovačkog društva izgrađeno je i rekonstruirano gotovo 200 km glavne i sekundarne mreže,18 crpnih stanica i 30 vodosprema, ukratko u sva naselja u Konavlima, osim na Kuni Konavoskoj i u Pavljem brdu, dovedena je pitka voda i priključenost stanovništva na javni vodoopskrbni sustav iznosi gotovo 100%. Usporedo s građenjem vodoopskrbnog sustava građen je i sustav odvodnje fekalnih voda i do sada je izgrađeno preko 20 km kolektora i 5 fekalnih crpnih stanica u naseljima Cavtat, Obod i Zvekovica, a u tijeku je izgradnja sustava odvodnje u naseljima Gruda i Molunat.

Općina Konavle je u proteklih 19 godina u svoju vodoopskrbu i odvodnju fekalnih voda uložila 80 milijuna kuna vlastitih sredstava te još 20 milijuna kuna iz drugih izvora (Hrvatske vode, IPARD, potpore ministarstva) , s tim da treba naglasiti kako svake godine na osnovu naknade za zaštitu i korištenje voda Hrvatskim vodama uplaćujemo iznos od 3,5 milijuna kuna.

Prema mojim saznanjima novi Zakon o vodnim uslugama se donosi zbog:

- Osiguranja povrata troškova od vodnih usluga kako je definirano zakonom kojim se uređuje financiranje vodnoga gospodarstva putem socijalno priuštive cijene vode,
- Uspostave javnog isporučitelja vodnih usluga sposobnog za održivi razvoj i održavanje komunalnih vodnih građevina,
- Poslovne samoodrživosti, financijske stabilnosti i visokog stupnja učinkovitosti javnih isporučitelja vodnih usluga.

Ovdje želim naglasiti kako Konavosko komunalno društvo zadovoljava sve ove kriterije, osim kriterija o 2 milijuna m3 isporučene vode. Mi u Konavlima imamo jednu od najnižih cijena vode u Republici Hrvatskoj, sa zabilježenim značajno ispodprosječnim gubitkom vode kod njene isporuke.

O prijedlogu da se naše Konavosko komunalno društvo d.o.o. ponovo pripoji Vodovodu Dubrovnik d.o.o. razgovarali smo i s predstavnicima Grada Dubrovnika koji se slažu s našim prijedlogom da Konavle ostanu zasebno uslužno područje, jer kako je istaknuto prilikom tog razgovora to spajanje bi uzrokovalo povećane troškove i povećanje cijene vode za stanovnike Konavala, a ne bi nužno dovelo do poboljšanja usluge.
Prema mojim saznanjima novi Zakon je upućen na prvo čitanje u Hrvatski sabor, no iskreno se nadam da ćemo uspjeti riješiti ovo pitanje na naše zadovoljstvo.

Novi ulaz u Cavtat je u mraku usprkos postavljenim rasvjetnim tijelima. Zašto i dokad?

- Odmah po puštanju u promet novog ulaza u Cavtat bilo je raznih komentara i sugestija, ali kao što sam već jednom izjavio kod nas su svi ili nogometni treneri ili inženjeri. U svakom slučaju mišljenja sam da je novi ulaz svrhovit, jer upitao bih sve koji nisu zadovoljni kako bi izgledalo da sve vratimo na staro. Uistinu Cavtat i Konavle su na ovaj projekt čekali desetljećima. Mislim kako na Jadranu nije bilo neprimjerenijeg ulaza od ovoga kojeg smo imali, a radi se o ulazu u jedan od turističkih bisera Hrvatske. U realizaciji ovog projekta sudjelovale su Hrvatske i Županijske ceste kao i Općina Konavle. U cijelosti su Hrvatske ceste financirale projekt na čemu smo im zahvalni.

Na Vaš upit što je sa rasvjetom koja još nije u funkciji, mogu samo odgovoriti kako se na novom ulazu još uvijek obavljaju određeni radovi (postavljanje zaštitne ograde, hortikulturno uređenje koje će snositi Općina) te da će po okončanju tih radova i rasvjeta biti u funkciji.

Osobno sam mišljenja da će se u dogledno vrijeme pokazati kako je novi ulaz u Cavtat dobro projektiran i izveden te da će smanjiti prometne gužve, posebice tijekom ljetnih mjeseci, te povećati sigurnost prometa što je najvažnije. Uostalom, sjetite se koliko je različitih mišljenja i prijepora bilo kada se je gradio most dr. Tuđmana, možete li danas u Dubrovniku zamisliti funkcioniranje prometa bez toga mosta? 

Vijesti o gradnji nove škole i vrtića se s nestrpljenjem očekuju. Ima li kakvih novosti po tom pitanju, osobito što se tiče njihovih lokacija?

- Podsjećam kako sam osobno sa svojim suradnicima na projektu OŠ Cavtat  i vrtića radio intenzivno proteklih nekoliko godina. Najveći problem je bio oko rješavanja imovinsko pravnih odnosa, no sada smo pri kraju rješavanja i tog problema. Naime, nakon što je na sjednici Vlade RH, koja je održana u Dubrovniku početkom ožujka ove godine, donesena načelna odluka o dodjeli zemljišta i financiranju gradnje nove škole na lokaciji u Rajkovu dolu, na jednoj od narednih sjednica Vlade trebao bi se donijeti i zaključak o diobi zemljišta odnosno razvrgnuću zajednice između Države i privatnih vlasnika na predjelu Rajkova dola i to zemljište ustupiti Općini Konavle za izgradnju škole.

Početak gradnje OŠ Cavtat ovisi o više faktora, prije svega o tome kada će se potpisati sporazum o diobi zemljišta, zatim o ishođenju građevinske dozvole i osiguranju financijskih sredstava od strane Države, no mišljenja sam kako bi se s radovima moglo početi u narednih godinu dana.

Pozvali ste građane da dostave svoje prijedloge nadopune i izmjena prostornog plana Konavala, dobili smo informaciju o zelenom svjetlu kojega je Županija dala turističkom naselju Canavia sa 1100 novih kreveta u vilama i hotelima u Mikulićima. Što mislite o tom projektu i je li ovo početak intenzivnijeg zadiranja u prirodne ljepote Konavala po čemu su dosad bile posebne i jedinstvene. Kako ih mislite sačuvati?

- Istina je da smo kao Općina dali suglasnost na Prostorni plan DNŽ kao plan višeg reda, no to ne znači da ćemo i mi automatski u našem Prostornom planu prihvatiti tu ideju o gradnji turističkog naselja Canavia u Mikulićima. Naime, taj prijedlog kao i svi slični predmeti, biti će predmetom sveobuhvatne javne rasprave, na kojoj će kao i uvijek do sada svoje mišljenje moći dati svi stanovnici Konavala, kao i nadležne institucije.

Kod izgradnje takvih turističkih naselja prije svega se odmah nameće pitanje radne snage, koje kao što smo svjedoci, u Konavlima nema dovoljno, zatim pitanje izgradnje prateće infrastrukture i sl. Konavle imaju svoju prirodnu ljepotu i to treba zaštititi, a podsjećam kako je upravo Ministarstvo turizma naglasilo potrebu razvijanja malih obiteljskih gospodarstava u funkciji turizma, posebice u ruralnim područjima. 


L.Crnčević

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija