POLITIKA
28.03.2019 u 11:00

DUBROVAČKI SDP: "Liberalizacija je omogućila nepravilnosti na tržištu, imamo dokaze koje smo predali Poreznoj upravi"

"Nastavno na pritužbe taksi prijevoznika u gradu Dubrovniku ovim priopćenjem dubrovački SDP želi ukazati na brojne nepravilnosti u obavljanju taksi prijevoza na području Grada. Naime, “liberalizacijom” taksi usluga koje je na snazi od 12. svibnja 2018., tj. donošenjem novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 41/18), tržište prijevoza u Dubrovniku je postalo dostupno svim pružateljima usluge s područja RH. Spomenuta zakonska regulativa je omogućila brojne nepravilnosti na tržištu: pojedine tvrtke tumače zakon po vlastitom nahođenju što rezultira nelojalnom konkurencijom i povećanjem prometnog opterećenja u Gradu" stoji u uvodu pripćenja dubrovačkog SDP-a, kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.


komentara  0

"Stoga želimo istaknuti sljedeće odredbe predmetnog Zakona koje se najčešće zaobilaze:

- vozači, tj. osobe koje obavljaju taksi prijevoz, moraju biti zaposleni kod pravne osobe koja je nositelj licence za unutarnji javni cestovni prijevoz/taksi prijevoz temeljem ugovora o radu te taj ugovor mora biti u vozilu

- vozila kojima se obavlja taksi prijevoz moraju biti navedena na ažurnoj evidenciji vozila

- vozila kojima se obavlja taksi prijevoz moraju biti označena natpisom s nazivom i adresom tvrtke.      

- obrtnici i tvrtke koje obavljaju taksi prijevoz na području Grada Dubrovnika moraju ishoditi dozvolu za obavljanje taksi prijevoza na području Grada Dubrovnika

Također, želimo ukazati na potencijalno kršenje Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom i Zakona o porezu na dodanu vrijednost. SDP Dubrovnik je u posjedu dokaza o malverzacijama PDV-om, tj. neiskazivanja PDV-a na računima pravnih osoba koje su obveznici PDV-a. Iste dokaze smo predali nadležnoj poreznoj upravi na postupanje.

Nadalje, posjedujemo dokaze da tvrtke koje obavljaju taksi prijevoz na području grada Dubrovnika uopće ne posjeduju licencu za taksi prijevoz, tj. nisu upisane u Nacionalni registar prijevoznika.

Ovim putem apeliramo na Sektor inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta, Inspektorat rada, Carinsku upravu, Poreznu upravu te Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika da kontroliraju obavljanje taksi prijevoza na području Grada Dubrovnika. Smatramo da bi kontrola pružanja taksi usluge na području grada Dubrovnika drastično smanjila prometne gužve i nelojalnu konkurenciju koja trenutno vlada na tržištu taksi prijevoza. SDP Dubrovnik će nastaviti pratiti razvoj situacije na taksi tržištu te dalje ukazivati na eventualne nepravilnosti."

S poštovanjem,

Jadran Barač

Predsjednik GO SDP-a Dubrovnik                  

Ivan Tropan         

Potpredsjednik FM SDP-a Dubrovnik   


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija