LIFESTYLE
15.03.2019 u 14:55

FOTO: I službeno je otvoren 16. Mediteranski sajam

Vrijeme je ove godine poslužilo izlagače i posjetitelje  na svečanom otvorenju, 16. Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva. No, problem koji je organizatore mučio i lani je ostao. Prostori Hotela Tirena u kojem se sajam godinama održava odavno je premalen za sve one koji bi htjeli prezentirati svoje proizvode u Dubrovniku. „Nažalost, neke smo izlagače morali odbiti. Nadamo se da ćemo se uz pomoć gradonačelnika, Mata Frankovića, uspjeti proširiti i na  neke druge  prostore“ kazao je Vedran Kraljević.


komentara  0

 - Ova hvale vrijedna priča započela je 1988. kad je Vedran Kraljević učinio poduzetnički iskorak i otvorio prvi dućan zdrave prehrane na području bivše države. Uz to su vezane brojne anegdote poput one da su Dubrovčani u početku mislili da se radi o trgovini za male kućne ljubimce. U prilog njegovoj hrabrosti govori i činjenica da su tad postojala samo četiri proizvođača zdrave hrane u Hrvatskoj, a danas ih je preko četiri tisuće – kazao je uvodno voditelj svečanog otvorenja Ljudevit Grgurić – Grga.

Posjetitelje je ispred organizatora posjetilo upravo Vedran Kraljević koji je svima zaželio ugodan boravak u Dubrovniku.

- Sajam je prepun. Mjesta više nemamo.  Gradonačelnik nam je obećao da će voditi računa da se proširimo na neke druge prostore. Interes je ogroman. Ovo je prvi specijalistički sajam ovakve vrste u Hrvatskoj.  Nadam se da će moja Mateja, uz moju pomoć, postupno na sebe preuzeti organizaciju sajma.

Podršku 16. Mediteranskom sajmu i ove je godine pružila grupacija Valamar Rivijera, čija je voditeljica odijela marketing Nike Labaš istaknula kako im je iznimno zadovoljstvo i dalje podržavati ovu iznimnu manifestaciju.

- Iznimno smo ponosni na već 16. izdanje ovog sajma i ovim putem čestitamo organizatorima.

Zamjenica organizatora Vedrana Kraljević, Mateja Kraljević se zahvalila svim sponzorima, a posebno je istaknula Ministarstvo regionalnih razvoja i europskih fondova, Ministarstvu poljoprivrede, kao i generalnoj pokroviteljici Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

- Svake godine se povećava interes izlagača pa tako i ove godine. Neke smo morali i odbiti. Ako niste pozivam vas da prošetate sajmom i uvjerite se u divnu paletu proizvoda naših izlagača. Vrijednost ovih proizvoda je puno veća od onoga što vi vidite na stolu. Njihova vrijednost je iznimno značajna za Hrvatsku. Svi bi se trebalo ponositi trudom koji svi proizvođači ulažu. Sajam je jedan vid našeg poticaja i potpore.  Nadamo se da će i ove godine brojni ugostitelji i hotelijeri stupiti u kontakt s izlagačima. Mediteranski sajma je kroz ove sve godine činio male ali konstantne korake kako bi se podigla svijet o zdravoj prehrani i ekološkoj proizvodnji, kao i odnosu čovjeka prema prirodi.

- Kad se pogleda 16 godina unazad ovo je bio pionirski i mukotrpan posao, no sve smo ih uspješno savladali. Iako se danas u Hrvatskoj održava jako veliki broj ovakvih sajmova Mediteranski sajam je još uvijek priznat kao jedan od najboljih. Svjedoci smo da se danas u našim restoranima i hotelima mogu pronaći proizvodi iz svih krajeva Hrvatske, što nam je zapravo bio i cilj – kazala je predsjednica Županijske komore Dubrovnik, Terezina Orlić.

Na svečanom otvorenju sudjelovao je i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović koji je kazao kako da je cilj pretvoriti Hrvatsko su zemlju bez GMO proizvoda, a doda je da će biti u potpunosti zadovoljan kad se u hrvatskim hotelima budu posluživali samo hrvatski proizvodi.

Joško Cebalo, zamjenik župana Dobroslavić i posebni izaslanik Vlade Republike Hrvatske, koji je kazao kako ga veseli vidjeti izlagače iz svih krajeva Hrvatske.
- Uvjeren sam da ova manifestacije pomaže proizvođačima u povećanju kvalitete ali i plasmanu proizvoda.

Šećer na kraju, ili kako ga je voditelj Ljudevit Grgurević – Grga, oslovio „eko-šećer“ bio je gradonačelnik Mato Franković.

- Nazvali su me svakako, ali nitko me još nije nazvao „eko-šećerom“. Čestitam gospodinu Kraljeviću. Samo zbog njegove upornosti ova je manifestaciju prerasla u tradiciju. Od izrazite je važnosti za Grad Dubrovnik, ali i Republiku Hrvatsku da nastavimo poticati i promicati vlastitu proizvodnju. U trenucima kad naš turizam bilježi rekorde moramo znati da dolazi i vrijeme u kojem će se konkurencija buditi i vrijeme u kojem će presuđivati kvaliteta. Kvaliteta znači promicati vlastite proizvode i promovirati ih kroz turizam. Kad postignemo znak jednakosti ostvarivši uspjeh u turizmu i poljoprivredi onda ćemo moći reći da smo uspješan grad, županija i država. 


L.Pavlović/FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
LIFESTYLE
0      26|05|19 u 08:18
10 najdražih naslova Darije Mikulandre: nema izgovora za nečitanje knjiga
montovjerna_naslovna
LIFESTYLE
0      25|05|19 u 18:04
FOTO: Sunčanu subotu iskoristili za uređenje okoliša
korcula_naslovna
LIFESTYLE
0      25|05|19 u 17:27
Hoće li Korčula postati novi King's Landing?
spica_250519_naslovna
LIFESTYLE
0      25|05|19 u 15:30
FOTO: Ljeto nam možda ipak i dolazi
agroturizam_vina_ledenice_naslovna
LIFESTYLE
0      25|05|19 u 12:43
FOTO:Konavljani donijeli led na tovaru i počastili vinom

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija