LIFESTYLE
09.02.2019 u 12:30

Kakva literatura se sviđa Peru Mrnareviću: izabrao je deset naslova

Hoćete li se iznenaditi literaturom koju je izabrao kroz deset naslova naš sugrađanin grafički dizajner i akademski slikar, umjetnički voditelj Lazareta, aktivista i kreativac Pero Mrnarević?


komentara  0

1. 'Robi K' Viktora Ivančića

Najstariji kolumnist na ovim prostorima ima tek 9 godina, a već 35 godina neprestance kroz satiru na lucidan način piše stvarnu, neuljepšanu i necenzuriranu povijest ovih prostora. Kultni dječak zove se Robi K, a osim po britkosti prepoznatljiv je i po frazama dalmatinskog slenga: kuri me bolac, n bava kua, genza čoviče.. Preko 2500 stranica Feralovca Viktora Ivančića, sabranih u pet svezaka izdao je riječki Ex Libris, SNV iz Zagreba i Fabrika knjiga iz Beograda.

2. 'Tvrđava' Meša Selimović

Mudri Meša, dao je u ovom romanu jedan od najboljih opisa vlasti:

'.. postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije ljudi se nekako mogu izliječiti, od treće nikako. Vlast je najveći porok. Zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je, kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Ona je duh iz Aladinove lampe, koji služi svakoj budali koja ga drži. Odvojeni ne predstavljaju ništa; zajedno, kob su ovog svijeta. Poštene i mudre vlasti nema, jer je želja za moć bezgranična. Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvijek je ljepša nego istina...'

3. 'Ljubavnici iz Verone' zbirka pjesama Predraga Lucića

U ovoj predivnoj zbirci ljubavne poezije, pjesnik među Feralovcima nas je naučio da te
...
'ni crkve katkad
Uvjerit ne mogu
Da ne postoji
Da ne postoji Bog'

ili pak da
...
'Ljudi su ptice
Što ih je Newton
Ubio u pojam'

4. 'Kultura i jednakost: Egalitarna kritika multikulturalizma' političkog filozofa i teoretičara Brian Barrya

Ukoliko Sikh tvrdi da ga policija u Velikoj Britaniji diskriminira jer ga ne želi primiti u svoje redove zato što on ne može postat 'bobby' s karakterističnom čunjastom kacigom na glavi budući da mu vjera propisuje nošenje turbana, Brian Barry bi rekao nešto poput: ...  razumijem da tvoja vjera traži od tebe nošenje turbana, ali pokaži mi gdje tvoja vjera zahtjeva od tebe da budeš policajac.

Brian Barry je značajno ime političke teorije i filozofije jer je kao socijal-liberal svoj život posvetio proučavanju socijalne pravednosti. Napisao je brojne važne knjige poput 'Why Social Justice Matters' i 'Justice as Impartiality', a na hrvatski jezik je prevedena njegova
knjiga Kultura i jednakost: Egalitarna kritika multikulturalizma' u kojoj uz nacionalizam, ksenofobiju i šovinizam desnice kritizira i nelegalitarne zahtjeve s ljevice za priznanjem multikulturnih identiteta grupa poput onoga Sikhovog s početka ove preporuke koji podrivaju borbu za egalitarnim pristupom emancipaciji čovjeka.

5. 'Negdje' zbirka pjesama Danijela Dragojevića

S poezijom smo kronično deficitarni u ovom svijetu, a Dragojevićevu poeziju treba čitati ako ni zbog čega drugog, onda zato što nam je opisao svijet u kojem živimo:

Svijet

Svijet je pun
sitnih zvukova.
Zatreseš glavom
i već čuješ ubod
suhog broja u
skrivenom uhu.
Negdje (a gdje?)
lake bube pomiču
papire svojih krila,
šušte, šuškaju, mrve sitnu misao
u nepostojeću
kretnju, sjenu,
san.

6. 'Vjera u dijalog' zbirka tekstova koju su uredili Zoran Grozdanov i Nebojša Zelič

Izuzetno zanimljiva knjiga koja pokazuje nužnost dijaloga sekularnog i religijskog oko bitnih društvenih pitanja uz pregršt zanimljivih autora od vjernika Terese Forcades, fra Draga Bojića i fra Ivana Šarčevića do Hrvoja Jurića, Viktora Ivančića, Predraga Lucića. Čak su i urednici jedan vjernik, a jedan ateist.

7. 'Taj trenutak' Zbirka haiku poezije Aljoše Vukovića

Jedan od naših najboljih haiku pjesnika dolazi nam iz Šibenika i primjećuje suptilnosti života poput:

'NA ZIDNOJ URI
PAUK U MREŽU
ULOVIO VRIJEME'

8. 'Izvori Totalitarizma' Hannah Arendt

Ova knjiga spada među 100 najvažnijih knjiga u 20. stoljeću jer pokazuje što je sve prethodilo pojavi fašizma u Europi, kako ta pogubna filozofija može preživjet i povijesni poraz u drugom svjetskom ratu i kako gubitkom države tj. građanskih prava, čovjek zapravo gubi i svoja ljudska prava.

9. 'Od kiča do vječnosti' Vere Hovat Pintarić

U toj kultnoj knizi druge polovice 20. stoljeća mnogi će pronaći objašnjenja za dominantu kič kulturu današnjice povjesničarke umjetnosti Vere Horvat Pintarić.

10. '20 ljubavnih pjesama i jedna očajnikova' zbrika poezije Pabla Nerude

Ovaj klasik treba pročitati ako ni zbog čega drugog, a onda zbog njegovog naslova. :-)KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija