VIJESTI
20.01.2019 u 10:15

Ekumenska molitva: mito zasljepljuje oči mudrih, a ugrožava stvar pravednih

Ekumenska molitva u Dubrovniku održana je u pravoslavnoj crkvi Svetog Blagovještenja u subotu, 19. siječnja u nazočnosti novog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog vladike Dimitrija Rađenovića i biskupa dubrovačkog mons. Mate Uzinića, koji je propovijedao. Običaj je to ekumenskih susreta u Dubrovniku da se održavaju naizmjenično u pravoslavnoj crkvi i u katedrali te da se prigodnim riječima vjernicima obraćaju također naizmjenično biskup i episkop. Na molitvi su se okupili pravoslavni i katolički svećenici, đakoni, monasi i redovnici, redovnice te vjernici obiju Crkava, katoličke i pravoslavne.


komentara  0

Tema ovogodišnje molitvene osmine za jedinstvo Kristove Crkve izrečena je riječima autora Knjige ponovljenog zakona: „Teži za samom pravdom“ (16,20). Govoreći o toj temi biskup Uzinić je kazao kao se „pravda postavlja kao vrhovno mjerilo ponašanja“ Izraelcima nakon što dolaze u Obećanu zemlju. Težnja za pravdom označava vjerno vršenje Zakona, koje u sebi uključuje ispravan odnos prema Bogu, osobito kroz molitveno i liturgijsko sjećanje na veličanstvena djela koja je Bog izveo u povijesti Izabranog naroda, ali u isto vrijeme i ispravan odnos prema bližnjem, ne iskrivljujući pravdu pristranošću i mitom „jer mito zasljepljuje oči mudrih, a ugrožava stvar pravednih“ (Pnz 16,19).

Biskup Uzinić je potom progovorio o povezanosti pravde i milosrđa, na temelju bule ‘Misericordiae vultus – Lice milosrđa’ kojom je papa Franjo proglasio Izvanredni jubilej milosrđa, a o čemu papa često govori i piše. Pravda i milosrđe su „dvije dimenzija jedne stvarnosti koje se progresivno otkrivaju dok ne dosegnu vrhunac u punini ljubavi“ (MV, 20) pritom „milosrđe nije suprotstavljeno pravdi, već prije izražavanje Božjeg načina da dođe do grešnika, nudeći mu novu priliku da pogleda sebe, obrati se i povjeruje.“ (MV, 21) Milosrđe, dodaje papa, premašuje pravdu jer „da se Bog ograničio samo na pravdu, prestao bi biti Bog i postao bi poput ljudskih bića koja samo zahtijevaju poštovanje zakona. Ali jedino pravda nije dovoljna. Iskustvo pokazuje da će sam priziv pravdi rezultirati njezinim uništenjem. Radi toga Bog ide iznad pravde svojim milosrđem i oprostom. … To ne znači – upozorava papa Franjo – da bi pravda trebala biti obezvrijeđena ili označena suvišnom. … Bog ne osporava pravdu. Prije bismo mogli reći da je omata i nadmašiva jednim većim događajem u kojem doživljavamo ljubav kao temelj istinske pravde. … Božja je pravda njegovo milosrđe dano svima kao milost koja slijedi iz smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Stoga je Isusov Križ Božja presuda svima nama i cijelom svijetu, jer nam se kroz njega daje pouzdanje u ljubav i novi život.“ (MV, 21).

Daje nam se i pomirenje s Bogom, dodao je tome biskup Uzinić, te mogućnost za međusobno pomirenje. „Upravo pomirenje je konačni cilj pravde“, istaknuo je biskup dubrovački, a cijelu propovjed pročitajte ovdje.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija