KULTURA
19.01.2019 u 01:51

FOTO: Komedija "Ne plaćamo, ne plaćamo" otvorila sezonu u KMD-u

Prva ovogodišnja premijera Kazališta Marina Držića, predstava "Ne plaćamo, ne plaćamo!" održana je večeras.  Riječ je o komadu koji potpisuje talijanski nobelovac Dario Fo, u režiji Ivice Kunčevića, koji je ovom prilikom obilježio pedeset godina redateljskog djelovanja. Prije same predstave Kunčeviću su priznanja povodom 50 godina umjetničkog rada uručili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, te predsjednica HDDU-a Perica Martinović.


komentara  0

Dario Fo je možda i najneobičniji dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Kazališnu karijeru započeo je u Milanu kao radijski komičar i kabaretist izvodeći svoje tekstove kao što su Prst u oko (Il dito nell’occhio, 1953) i Zdravi za ludnicu (Sani da legare, 1954.). Od 1958. sa suprugom Francom Rame, također glumicom, uprizoruje političke satire: Arkanđeli ne igraju na fliperu (Gli arcangeli non giocano a flipper,1959.), Sedma: kradi malo manje (Settimo: ruba un po’ meno, 1964.) i dr.

Tako je i jedan od najcjenjenijih njegovih komada Ne plaćamo, ne plaćamo! napisan 1974. kada je njegov i Ramin Collettivo teatrale La Comune dobio (do 1980.) na korištenje Palazzina Liberty, napuštenu zgradu nekada prosperitetnog restorana. Predstava po tom tekstu izvođena je u sezoni 1974./5. kao poticaj za diskusije s otpuštenim radnicima, štrajkašima i imigrantima bez perspektive. Početak zapleta komada je kada Ana, žena koja je nedavno dobila otkaz, dolazi s mnogo hrane iz supermarketa u kojem su kupci odbili platiti po njihovom mišljenju previsoke scene. Oni plaćaju pola cijene, a vrlo brzo nakon što se u raspravama u Libertyju konstatira da je to neuvjerljiva fantastika, počinje se u nekim milanskim supermarketima masovno provoditi takvo poluplaćanje, što izaziva uzbuđene reakcije vladajućih društvenih struktura, a dnevnik Giornale Nuovo s izdavačem Berlusconijem tužio je kazališni kolektiv La Comune sudu kao začetnike tih događanja. No prilično iznenađujuće, nisu im izrečene nikakve kazne jer je sud ustanovio da je prava vrijednost tako plaćenih artikala bila upravo upola manja od istaknute cijene.

U predstavi glume Izmira Brautović, Lujo Kunčević, Nika Lasić, Branimir Vidić i Edi jertec. Scenograf je Marin Gozze, za koreografiju i scenski pokret zaslužna je Zrinka Japunčić, Paola Dražić Zekić je skladateljica, za kostimografiju je bila zadužna Danica Dedijer, dok je oblikovatelj svjetla Marko Mijatović.


dubrovniknet team / FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija