LIFESTYLE
13.01.2019 u 13:27

Zašto nas je izbor knjiga Jelene Beželj nasmijao do suza?

Ja sam dijete Harry Potter generacije. Taman se dogodilo da sam prvi dio čitala s 10 godina i od tad sam zaljubljenik u knjige i ljubitelj žanra fantastike. Što dalje od realnosti, to bolje. S vremenom sam zavolila i druge žanrove. Danas pokušavam uhvatiti vremena i tu i tamo pročitat neku SF knjigu, ali se više zadovoljavam sa znanstvenim štivima vezanim uz Konavle, arheologiju, etnologiju ili povijest umjetnosti.

Napisala: Jelena Beželj, arheologinja, pov.umjetnosti i japanologinja 


komentara  0

Danas vam ne pišem popis najdražih knjiga jer je to teško izabrat, a i od njih 10, 5 bi ih zauzele knjige Harry Potter (ne jer su kvalitetne knjige, nego zato jer imaju emocionalnu vrijednost). Zato vam pišem popis knjiga koje su nedavno ostavile traga na meni.

Junak s tisuću lica - Joseph Campbell

Što čini junaka junakom, zašto i kako odlazi na teško putovanje, koje inicijacije prolazi na tom putovanju te kakav mu je povratak. Sve knjige o mitologiji, superjunacima pa čak i religiji zasnovane su na temelju stereotipa junaka. Ova komparativna mitološka studija savršeno razjašnjava put junaka. Campbell komparira velike knjige mitologije i religije koristeći i kombinirajući spoznaje iz psihologije, etnologije, antropologije, arheologije, umjetnosti i religije u jednu savršenu knjigu zvanu: Junak s tisuću lica.

Kratka povijest vremena - Stephen Hawking

Knjiga u kojoj jedan od najvećih umova današnjice objašnjava pojmove: vrijeme, putovanje kroz vrijeme, svemir, crvotočina, crna rupa itd. Pojašnjava kako gledajući u zvijezde zapravo gledamo u njihovu prošlost jer svjetlost putuje, a da bi došla do nas treba određeni period vremena pa tako na primjer ono što se trenutačno događa na Suncu mi zapravo ne vidimo u istom vremenu jer Sunčeva svjetlost putuje 8 minuta do Zemlje. Ljepota ove knjige je što su svi pojmovi i procesi objašnjeni na čistom i pitkom jeziku prilagođenom svima.

Dina – Frank Herbert (saga)

Znanstveno fantastični klasik o pješčanom planetu zvanom Dina na kojem pratite zavrzlame između aristokratskih obitelji i njihovu borbu za prevlast. U knjizi se istražuju pitanja manje vrijednih i više vrijednih ljudi, što se dogodi kad religija i politika idu ruku pod ruku, da li je dobro znati svoju budućnost i mnoga druga svevremenska pitanja. Fascinantno je da je knjiga pisana prije 50ak godina, a tehnologija koja se spominje u romanu je izvan svog vremena.

Pročitala sam u cugu prva tri dijela sage (Dina, Mesija Dine i Djeca Dine) iako postoje još tri dijela nastavka, ali ovo je sasvim dovoljno zaokružena cjelina.

Točak vremena (Wheel of time) - Robert Jordan (saga)

Ovo je već saga u pravom smislu riječi. Serijal od 14 nastavaka po 800 stranica svaka. Radnja prati tri prijatelja sa sela koji cijeli svoj život žele pobjeći iz sela i radit velike stvari, dok im se to ne odbije o glavu i shvate da je ipak bilo lijepo bit dijete i igrat se u šumi (banaliziran sažetak). Opet fantastika i tisuću i jedna zavrzlama sa puno magije i čudovišta, ali jako kvalitetno napravljena priča. Jedna „mala“ zamjerka knjige, zbog koje sam ih ja čitala 5 godina, od petog do desetog nastavka radnja malo uspori tako da se trebaju izdržat te srednje knjige (znači samo 3200 stranica), ali sve u svemu super serijal. Druga zamjerka: nisam sigurna je li postoji prijevod na hrvatski.

Uz ovo svakako preporučujem i serijale Kingkillers saga; Sword of truth; Lord of the rings itd.

蜘蛛の糸 - 芥川 龍之介

Predivna knjiga, ali sam naslov već govori tisuću riječi tako da nemam što dodat.KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
tonko_mani
LIFESTYLE
0      19|08|19 u 12:42
Tiho vjenčanje Mani Gotovac i Tonka Vulića
koncert klapa Ragusa 40 godina (6)
LIFESTYLE
0      19|08|19 u 08:11
Raznolik program "Ulicama našeg Grada"
cliff_curtis0
LIFESTYLE
0      18|08|19 u 21:39
Poznati novozelandski glumac već je snimao u Dubrovniku, došao je ponovno
ibi_naslovna
LIFESTYLE
0      18|08|19 u 21:00
UDOMI/NE KUPUJ: Iako lovački pas čupavica Ibi lovi samo loptice
strata_naslovna
LIFESTYLE
0      18|08|19 u 16:59
FOTO: Postavljene nove strate u Gradu - tipfeleri oduševljavaju domaće

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija