POLITIKA
17.12.2018 u 08:28

"Neke brazilske favele imaju veći postotak izgrađenog kanalizacijskog sustava od bogatog Dubrovnika"

Podatak kako 1/3 kućanstava na području Grada Dubrovnika nije priključena na kanalizacijski sustav dovoljno govori o tome koliko je naš Grad zapušten u komunalnom smislu. Gotovo da nema gradskog kvarta ili prigradskog naselja koji ima uredno riješeno pitanje kanalizacijskog sustava i sustava oborinske odvodnje. I zaista, netko je dobro primijetio komentirajući članak koji je objavljen na ovu temu, neke brazilske favele imaju veći postotak izgrađenog kanalizacijskog sustava od najbogatijeg grada na svijetu, našeg Dubrovnika - stoji u priopćenju vijećnika Lujić i Kristić.


komentara  0

Koliko će još vremena proći i koliko će još fekalija proteći kroz đardine naših susjeda i izliti se u naše voljeno Jadransko more pitanje je na koje jedino mi možemo dati odgovor. Proteći će samo onoliko koliko mi dozvolimo odnosno sve će se promijeniti onog trenutka kada nam javno postane važnije od privatnog. Valjda je sada svima jasno gdje vodi ova divlja urbanizacija Grada i koliko negativno utječe na kvalitetu života građana. Netko će reći da nije divlja, jer imamo mi svoj GUP.

Upravo taj GUP je mač nad glavom Grada i uteg koji nas vuče na dno s kojeg ćemo teško isplivati bez da ga budemo imali hrabrosti staviti van snage i donijeti novi, u interesu građana i kvalitete njihovog života, a ne različitih lobija zbog kojih je ovaj nas ključni razvojni, prostorno - planski dokument izrađen.

Krajnje je vrijeme da gradska uprava stručno, ozbiljno i temeljito sagleda kratkoročne i dugoročne mogućnosti razvoja cjelokupne javne infrastrukture i da sve svoje kapacitete usmjeri u njen razvoj i izgradnju. I danas mi gradimo, ali dinamika gradnje kojom gradimo javne sadržaje i javnu infrastrukturi ni približno ne prati dinamiku gradnje privatnih objekata, kojih je iz dana u dan sve više, a kanalizacija, odvodnja , prometnice, parkinzi “pucaju po šavovima”.

Nama za položiti 300 m cijevi oborinske odvodnje uz ostale instalacije koje se polažu u tijelo prometnice treba godinu dana. I samo jedna tvrtka to radi za cijeli grad. Od Svetog Jakova do Orašca ne postoji niti jedan gradski predio koji ima uzornu infrastrukturu, navodno su se i u Rijeci dubrovačkoj mnogi nelegalno spojili na kanalizacijski sustav, a on je tamo nedavno izgrađen.

Tko je tu lud, a tko pametan, nikome nije jasno. Jasno je samo jedno, bez novog GUP-a i planskog i organiziranog zaokreta ka ulaganju u javnu infrastrukturu za ovaj grad i njegove građane ne piše se dobro! - stoji u priopćenju gradskih vijećnika Dolores Lujić i Mara Kristića.

 KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija