LIFESTYLE
07.12.2017 u 12:13

Kakva večer u saloči Ljetnikovca Gundulić u Gružu!

Sat kao da je stao, prije nekih tristotinjak, četiristotinjak godina. Klavir, violina i violončelo prislonjeni uz stolice... ostale fotelje, dvosjedi, udobne masivne stolice posložene u polukrug...tihi žamor uskog kruga publike. Saloča Ljetnikovca Ivana Marinova Gundulića, izgrađenog u Gružu 1527. godine, nameće pravila ponašanja i današnjim gostima. Ugođaj bi bio potpun da se mogla ostvariti želja Radionice Sorgo da nam dva komorna trija za piano, violinu i violončelo izvedu samo uz svjetlost svijeća...nije bilo moguće, ah ti snimatelji i fotografi! Tako je možda i trebalo biti - radi simbolike - svjetlost dana su, naime, ugledale ukoričene note Antuna Sorga Sorkočevića, pronađene u arhivu Samostana Male braće. Marija Grazio i Aljoša Lečić su s njih otpuhali prašinu i učinili ih dostupnima za izvođenje. Jer, glazba živi onoliko koliko se izvodi! 


komentara  0

Dobre ideje uvijek se privlače. Komorna glazba kakvu je skladao Antun Sorgo Sorkočević za svoje prirodno okruženje izabrala bi uvijek saloče, poput ove u kojoj se sinoć mogla i čuti u izvedbi klaviristice Marije Grazio, violinistice Ive Vukić i violončelistice Ani Stjepanović Čavlina.

- Antun Sorgo Sorkočević rođen je 1775. u Dubrovniku, a umro je u Parizu 1841. Autor je jednog od prvih ozbiljnijih komornih opusa u povijesti dubrovačke i hrvatske glazbe, a naša namjera je približiti nešto od tog notnog materijala i učiniti ga dostupnijim za izvođenje. Vjerujemo da samo izvođenjem možemo istinski preispitati vrijednost i bliskost današnjem uhu te, pomalo zaboravljene glazbe. Jer, glazba živi onoliko koliko se izvodi - kazao je Aljoša Lečić, dodajući kako je upravo zbog toga Radionica Sorgo ustrajna u namjeri da stavlja naglasak na takva komorna djela budući su relativno rijetka na našim prostorima.  

Zahvaljujući muzeologu i njihovom prijatelju, vodiču i pravniku Marku Sjekavici, potomku obitelji koja u svom suvlasništvu ima predivni Gundulićev ljetnikovac, saloča je sinoć na tren postala vremenska kapsula u kojoj smo mogli otputovati u vrijeme kada su se na ovakvim mjestima, izgrađenima da bi se pokazao vlastelinski status, odvijali živi društveni život i susreti s umjetnošću i kulturom. No, kako i jesmo uvjereni da se dobre ideje uvijek privuku magnetskim silnicama, tako smo sinoć, u sklopu Radionice Sorgo, po prvi put upoznati s novim projektom kojega pokreće Marko Sjekavica, pod nazivom "Figol - prostor za društvenu refleksiju". 

E, sad, što bi ta riječ "figol" uopće značila?

Mlađim generacijama ne znači ništa, ali je našim pretcima značila i te kako. Bio je to naziv lijeka kojega je izumila Markova prabaka Zdenka Kesterčanek, farmaceutkinja koja je i došla iz Zagreba u Dubrovnik nakon što je saznala da apotekar Valle prodava svoju ljekarnu koja se nalazila u sklopu ljetnikovca (danas je to restoran "Glorijet"). Njen je lijek pomogao brojnim ljudima koji su trebali čišćenje tijela od nakupljenih toksina.

Dio je to obiteljske povijesti koja se događala u Gundulićevom ljetnikovcu u kojemu još uvijek živi Markova none Jasna Lasić.  

Zavirimo u tajne, ljubavi, nadahnuća i život Ljetnikovca Gundulić u Gružu

Kao što je Figol nekada nudio poboljšanje zdravlja svima koji su ga koristili, tako bi, moglo bi se zaključiti, želja Marka Sjekavice bila da pokretanjem svog projekta na neki način kulturom "dekontaminira", ozdravi Grad u kojemu se prečesto podilazi globalnim trendovima koji ne poznaju pa time ni ne poštuju bogatstvo nasljeđenoga, ne samo materijalnog, nego primarno duhovnog miljea čiji bismo baštinici neupitno morali biti.

I nije slučajno za predstavljanje dviju poticajnih ideja izabran 6. prosinac, dan najvećeg razaranja Grada, nakon Velike trešnje. 

Koncert Sorgo radionice u saloči ljetnikovca u kojemu su se razgovarali, susretali, raspravljali i ponajveći intelektualni i umjetnički duhovi koje je Dubrovnik iznjedrio kroz prethodna stoljeća, bio je glasno suprotstavljanje kulture - ratu.


L.Crnčević/foto:Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija