VIJESTI
10.10.2017 u 08:47

ATLASOVI PRETVORBENO-PRIVATIZACIJSKI REPOVI PRED DORH-OM (2)
TRAGOM FRANKOVIĆEVE PRIJAVE: kako je Grad izgubio vrijedne nekretnine, Pile i Lučaricu?

Temelj za pretvaranje dotadašnjeg prava korištenja u pravo vlasništva Atlasa nad iznimno vrijednim nekretninama tog poduzeća postavljen je 29. travnja 2005. godine kada su ondašnja gradonačelnica Dubravka Šuica i direktor Atlasa Oscar Hasbun Martinez u uredu javnog bilježnika Nikše Viđena potpisali Ugovor o zajedničkom pothvatu za izgradnju Poslovno-trgovačko-garažnog Centra iza Grada koji posebno uključuje i „konačno uređenje stvarnopravnih i obveznopravnih odnosa glede zgrada na Pilama i Lučarici“. Šuica je taj ugovor potpisala u tzv. tehničkom razdoblju, ususret lokalnim izborima 2005., u vrijeme kada su dotadašnje Poglavarstvo i Gradsko vijeće već bilo raspušteni…

Napisao: Luko BRAILO


komentara  10

Iz zahtjeva aktualnog dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića DORH-u za preispitivanjem pretvorbe nekadašnjeg društva Atlasa jasno je da se traže i odgovori na pitanje: kako su bivša Upravna zgrada na Pilama (Palača Pucić/Pozza, površine 1103 metra četvorna) i poslovni prostori u ulici Lučarica, tik do crkve sv. Vlaha (241,64 kvadrata) tijekom  privatizacije postali vlasništvom te Lukšićeve tvrtke koja njima upravlja pod okriljem Excelsa nekretnina.

PRAVO KORIŠTENJA: Pitanje je logično, jer su oba objekta, u vrijeme bivše državne zajednice posebnim odlukama ondašnje Skupštine općine Dubrovnik Atlasu ustupljene s „pravom korištenja“. S takvim odrednicama, upisanim i u zemljišne knjige, Atlas je ušao u pretvorbu i privatizaciju, pa te zgrade nisu mogle mijenjati status bez suglasnosti gradskih vlasti.

Međutim, sada su obje zgrade u vlasništvu Lukšićeve tvrtke Excelsa nekretnine, a Grad zbog upitne pretvorbe i privatizacije Atlasa (1996. i 1999.) više nije u statusu davatelja suglasnosti za korištenje tih prostora.Time ujedno gubi i mogućnost ostvarivanja dodatnih proračunskih prihoda od mogućeg najma tih vrijednih nekretnina.

Kako je do toga došlo? Iz dokumentacije kojom raspolaže Portal dubrovniknet.hr , postoji veza između palače na Pilama, poslovnih prostora u Lučarici i zemljišta u Gospinu polju s nekadašnjim, nikad ostvarenim, projektom izgradnje Poslovno-trgovačko-garažnog Centra iza Grada koji su zajednički trebali ostvariti Atlas i Grad Dubrovnik. Da bi se mogla ostvariti takva nakana Atlas i Grad Dubrovnik su 29. travnja 2005. godine sklopili Ugovor o zajedničkom pothvatu kojim razrađuju 'zajednički interes' u realizaciji Centra iza Grada. U ime Atlasa ugovor su potpisali tadašnji direktor Atlasa Oscar Eduardo Hasbun Martinez, a u ime Grada Dubrovnika ondašnja gradonačelnica Dubravka Šuica. Potpisivanje tog ugovora upriličeno je u uredu dubrovačkog javnog bilježnika Nikše Viđena.

ZAJEDNIČKI POTHVAT: Kvaka je, međutim, u tome što taj ugovor sadrži i „preduvjet ispunjenja zajedničkog pothvata“. Dakle, u izgradnju Centra iza Grada će se ići, ali tek kada Atlas s Gradom posebnim ugovorima uredi i „ostale međusobne odnose“. To se odnosi na posebne uvjete pod kojima Atlas koristi gradske nekretnine u Gospinu polju na kojima su tada njihove garaže, servisne radionice i uredski poslovni prostori.
Drugi bitni uvjet tog tzv.uređenja ostalih međusobnih odnosa između Grada i Atlasa odnosi se na „konačno uređenje stvarnopravnih i obveznopravnih odnosa glede zgrada na Pilama i Lučarici u Dubrovniku“. Atlas, dakle, pod posebnim uvjetima jednoga lijepoga dana napušta Gospino polje, ali pritom istodobno široko otvara vrata da „konačno“ s Gradom i stvarno stvori uvjete za transformaciju dotadašnjeg prava korištenja u pravo vlasništva nad zgradama na Pilama i u Lučarici.

SKIDANJE PLOMBA: Dokumenti kojima raspolažemo (i objavljujemo) pokazuju da je Atlas šest mjeseci kasnije, 17. studenog, podnio prijedlog za uknjiženje Lučarice, dok je isti takav postupak za ex upravnu zgradu na Pilama datiran s 22. prosincem iste godine. Ukratko: temeljem travanjskog Ugovora o zajedničkom pothvatu Atlasa s Gradom, odnosno Šuičinim potpisom na rečeni dokument omogućuje se skidanje plomba s Pila i Lučarice. To kasnijoj Atlasovoj tvrtki Excelsa donosi uspješno provedbu i uknjižbu vlasništva nad tim vrijednim nekretninama, a Centar iza Grada malo tko više i spominje u posljednjih desetak godina.

Inače, 29. travnja 2005. godine bio je petak, a tih dana upravo je započinjala i predizborna kampanja za tadašnje svibanjske lokalne izbore. Dubrovačko Poglavarstvo i Gradsko vijeće su već bili raspušteni, a dobri demokratski običaji nalažu da se u tzv. tehničkom razdoblju do izbora i utemeljenja nove lokalne vlasti, ne donose nikakve značajne odluke. Ili pak ne potpisuju ugovori o čijem bi sadržaju i posljedicama bilo logično raspraviti i u nešto širem krugu od 'posvećenih' dužnosnika.

STOP JAVNOSTI: Jer, kako stoji u potpisanim dokumentima, Ugovor o zajedničkom pothvatu kao i njegov posebni dodatak „stupaju na snagu danom potpisivanja od strane ugovornih strana“. Ali uz uvjet koji kaže da je sklapanje tog ugovora „prethodno odobreno i u cjelosti prihvaćeno odlukom Gradskog poglavarstva Grada i odlukom Nadzornog odbora Atlasa“.

U pisanom obliku te su odluke trebale biti priložene rečenom ugovoru i pratećim dokumentima i činiti njegov sastavni dio, ali one ne prate spomenutu javnobilježničku ovjeru od 29. travnja 2005. godine. Tu smo okolnost provjeravali i kod nekolicine članova ondašnjeg Šuičina Poglavarstva iz mandata 2001. – 2005. No i oni, kao i najredovitiji izvjestitelji sa sjednica dubrovačke gradske vlasti ne mogu se sjetiti da se o ugovornim, a napose posebnim 'preduvjetnim' odnosima o Pilama i Lučarici između Atlasa i Grada Dubrovnika (javno) raspravljalo…

Ako ste propustili, pročitajte:

TRAGOM FRANKOVIĆEVE PRIJAVE o privatizaciji "Atlasa" / noćna prodaja dubrovačke agencijeKOMENTARI / Komentiraj
   
   

Spica skandela 11.10.17 u 16:24
Maxim se malo posvađao s logikom. Nisu komunisti "sve oduzeli jadnom narodu", nego su nekretnine stavili u službu "jadnog" naroda. Baš da vidim kako bi se Atlas uspio razvit u diva kakav je bio, da je morao recimo otkupit sve nekretnine s kojima je radio. Nije te nekretnine nitko stavio u svoj privatni špag, sve do privatizacije, nego je na njima u društvenoj firmi tisuće naših sugrađana radilo i zarađivalo plaću. A danas se na njima bogati jedna obitelj. Pa sad vidite. A što se same privatizacije tiče, ništa nije privatizirano po zakonu i redu, pa vjerovatno nije ni Atlas, a pogotovo ako nekretnine nisu bile u privatizacijskoj masi. Sud će to lako provjerit, ako bude želio.

   

spidersfrommars 10.10.17 u 22:10
Stvarni vlasnik sigurno nije atlas, ali isti ne misli ništa vratit.

   

Maxim 10.10.17 u 17:10
Dakle, vratite OTETO! Grad NIJE bio nikada vlasnik! Pa cak ni za vrijeme komunizma i FNRJota! Kakva manipulacija cinjenicama! Saberite se, kako bi rekli nasi komsije!

   

Maxim 10.10.17 u 16:59
Cista manipulacija cinjenicama. Pravo VLASNISTVA je Atlas imao od momenta privatizacije. Grad NIJE bio vlasnik i ne zavodite narod. Pardon, bio je prije nego su vasi KOMUNISTI sve oduzeli jadnome narodu. Taj vas novinar je cisti manipulator ili kako kaze Mamic 'mucki provokator'. A Pave nije sudjelovala u toj i takvoj PRIVATIZACIJI!? Bilo bi korektno vratiti zgrade stvarnim nasljednicima. Neka vas cijenjeni novinar otvori to pitanje!!!

   

Spica skandela 10.10.17 u 16:13
Mak, znači kriminal ne treba ispitivati, ako su ga počinili tvoji stranački prethodnici? I drugo, ako novinari rade svoj posao onda "liječe komplekse"? Ove tvoje teze samo govore o tebi da bi i ti bio kriminalac kad bi uhvatio vlast. Svi se nadamo da joj nećeš primirisat, ako već nisi. Dovoljan je problem što ti i takvi imate pravo glasa. Vidimo gdje nas je sve to dovelo.

   

spidersfrommars 10.10.17 u 15:44
Da je ovo imalo normalna država mama bi bila u lepoglavi koliko je štete gradu napravila, a ona dalje jaši kao najbolja prijateljica anemije.

   

mak 10.10.17 u 14:23
Tko o čemu Luko (i Lidija) o Dubi, ma pustite više ženu na miru, liječite svoje komplekse na drugi način. Btw, Mata je dovela na vlast pa joj sad zahvaljuje kaznenom prijavom, baš krasno od njega.

   

Dubrovnik-Ljilja 10.10.17 u 12:04
Suti, ne govori. Jos ce ti plombu izvadit hahhahahah

   

Spica skandela 10.10.17 u 11:50
Lijepo nam ga je smjestila ugledna euro zastupnica. Atlas, zlatni zahod, garaža, Lapadski dvori... uuu... ima ga tu za kupit još koji Renault 4. Nego, trebalo bi provjerit tko je na zemljišniku dozvolio uknjižbu vlasništva iako prema ugovoru nisu dostavljeni svi dokumenti. Pa ga stisnut da propjeva tko je njega stisnuo i kako.. Ima tu posla za DORH koliko hoćeš, ali i zlatnih krava koliko hoćeš.

   

Ivan Horvat 10.10.17 u 11:37
A baš bih volio vidjeti da jedan hadezeovac napakira drugome - to bi stvarno bio povijesni preokret!

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija