KULTURA
09.10.2017 u 12:46

"UNSEEN" POSLIJE: zadovoljni s brojkama, ali još više s komentarima i reakcijom publike i lokalne zajednice

Unseen ili nevidljivi mini film festival, koji se održao u Cavatatu, kroz 5 dana festivala privukao je  mnogu domaću čeljad, Dubrovčane ali i goste iz susjednih zemalja i priuštio svima novo i drugačije iskustvo, kakvo do sad  u Konavlima nismo vidjeli. Opuštena atmosfera, zabavan i pomalo provokativan filmski program, radionice, diskusije s autorima filmova, koncerti.. učinili su od Cavtata u par dana pravi mali festivalski grad u kojega smo se jedva čekali vratiti. Nema podizanja zastava, ni dodjela nagrada… Jedina želja organizatora bila je publici priuštiti "doživljaj". Cavtat je barem na tih nekoliko dana bio kulturno središte ovog dijela Hrvatske, s time smo se složili svi koji smo posjetili Unseen. Razgovarali smo s organizatorima Milom Pavičević i Orsatom Frankovićem o dojmovima i planovima za dogodine. Pročitajte zašto Unseen nije "takav" festival …


komentara  0

 • Završio je prvi Unseen mini film festival, kakvi su vam dojmovi sada kad je sve završilo?

- Sad smo u fazi postfestivalskog stresnog poremećaja koji uključuje sakupljanje dojmova i zatvaranje financijske bilance. Mi kao organizacijski tim smo jako zadovoljni prije svega odazivom ljudi iz Cavtata, Konavala, Dubrovnika, ali i šire, koji su svako večer punili Dom kulture. Nismo se nadali da ćemo svakog festivalskog dana imati projekcije ispunjene do zadnjeg mjesta.

• Festival se održavao na više lokacija, jeste li uspjeli u namjeri da pridobijete slučajne posjetitelje koji su bili jedna od ciljanih skupina?

- Naša želja da se festivali rasprši na više lokacija na kraju se našla pred tehničkim preprekama. Ubrzo smo shvatili smo da je jedno zamisliti, a drugo tehnički ostvariti to zamišljeno. U svakom slučaju, uspjeli smo imati dvije vanjske festivalske lokacije: vrt pokraj Hotela Supetar i Vilu Banac. I obje lokacije su uspjele „dohvatiti“ slučajne prolaznike koji su uživali u filmskom programu i koncertima.Prikazano je 40-ak filmova, i više gostovanja i koncerata, možete li izdvojiti imena i sudionike na koje ste posebno ponosni?

- Program je bio podijeljen u nekoliko cjelina: Selekcija mladih autora, Off-program i Gosti festivala. Jako nam je drago što su s nama bili mladi autori čiji filmovi su odabrani u festivalskoj selekciji: Nađa Simić, Stefan Mladenović i Arnes Hamzić. Za razvoj festivala je bitna suradnja sa organizacijom Restart iz Zagreba čiju je selekciju filmova sa njihove Škole dokumentarnog filma predstavio Igor Bezinović, a jedan od najznačajnijih festivala u ovom dijelu Europe – Dokufest iz Prizrena predstavile su producentice Alba Cakalli i Linda LLulla Ghashi. Švedski umjetnički duo SIMK-a osim što je predstavio izbor iz svojih radova True Colours, u petak je održao i radionicu izrade lutaka u Mokošici. Festival smo zatvorili Ježevom kućom, animiranim filmom redateljice Eve Cvijanović koji je uspio dva dana zaredom ispuniti Dom kulture do posljednjeg mjesta.

• Jeste li zadovoljni posjećenošću festivala? Kako su stanovnici Cavtata reagirali na Unseen?- Pa dojam je jako pozitivan. I to ne samo zbog brojčanih pokazatelja odnosno izbrojanih zauzetih stolica svaku večer, nego i komentara i razgovora s prolaznicima i posjetiteljima koji su unisono podržali festival i činjenicu da se „takvo nešto događa u Cavtatu“. Mislim da je podrška lokalne zajednice najbitnija stavka u procjeni o daljnjem nastavku i razvoju ovog festivala.

• Kakvi su vam planovi za dogodine? Spominjalo se da ćete osim Cavtata dio festivalskog programa izrealizirati i u Mokošici?

- Kao što smo ranije spomenuli – ta ideja se počela ostvarivati i ove godine našom suradnjom sa Kinematografima Dubrovnik i Dubrovačkom razvojnom agencijom koja skrbi o projektu Društveno-kulturnog centra u ljetnikovcu Gučetić-Lazarević. Tamo su vizualni umjetnici SIMKA održali radionicu za djecu. Iduće godine se nadamo da ćemo produbiti tu suradnju i dovesti i filmski i muzički program u taj dubrovački gradski kotar.

• Po vašem mišljenju koliki je značaj ovakog jednog festivala za Cavtat, koji vam je glavni motiv za nastavak ovog uspješnog projekta?

- Motiv je razvoj festivala u skladu s potrebama zajednice i u suglasju sa kvalitetnom filmskom proizvodnjom u Europi koju kanimo dovesti na festival.
 


Igor Mlinarić FOTO: Mira Andrić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
izlozba_maslina
KULTURA
0      20|09|18 u 13:58
Slatko je, med nije. Grko je, pelin nije
Pjerin
KULTURA
0      20|09|18 u 09:28
Darujemo dvije karte za Pjerina
Elvis_Stanic
KULTURA
0      19|09|18 u 19:54
Elvis Stanić trio stiže u Dubrovnik
KULTURA
0      18|09|18 u 20:00
UNSEEN U CAVTATU: na zanimljivoj radionici naučite što je to šahtofon
david
KULTURA
0      18|09|18 u 14:53
Autor čije je pisanje obilježio i život u Hirošimi stiže u Dubrovnik

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija