LIFESTYLE
12.06.2017 u 10:59

NAŠA BUDUĆNOST: ovo su daroviti dubrovački učenici!

U ljetnikovcu Bunić Kaboga, protekli vikend dodijeljene su Potvrde prvoj generaciji dubrovačkih srednjoškolaca - darovitih učenika, koji su pohađali dodatnu nastavu iz kemije, biologije, fizike i matematike u organizaciji Udruge za promicanje prirodnih znanosti iz Dubrovnika.


komentara  0

Nastavu, koja se održavala u razdoblju od 10. listopada 2016. do 04. lipnja ove godine uspješno je završilo dvadesetak polaznika. Izuzetno zanimljiv program obuhvaćao je praktičnu i terensku nastavu od kojih se ističe znanstveni izlet u Split, kojom prigodom su učenici posjetili Institut za oceanografiju i ribarstvo i slušali predavanje o istraživanjima koje se provode u Jadranskom moru, a na prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na odjelu za kemiju, sudjelovali su u laboratorijskim vježbama uz pomoć znanstvenika i studenata studija kemije. Na znanstvenom izletu na Srđu, učenici su slikali stare zidine na Srđu pomoću kamera na dronovima i ubacili ih u program na računalu, koji je slike iz svih kutova preračunao u 3D mapu, te su pomoću 3D printera napravili model zidina. Učenici su posjetili i laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (Službu za ekologiju, Odjel za vode).

Na završnom znanstvenom izletu posjetili su Prirodoslovni muzej u Metkoviću, reverzibilnu hidroelektranu Svitava,ptičji rezervat i park prirode Hutovo blato gdje su promatrali ptice i endemske vrste životinja. U Mogorjelu jedinstvenom arheološkom spomeniku iz rimskog doba upoznali su s njegovim kulturno-povijesnim i znanstvenim značajem. Također su se u konjičkom klubu Vranac okušali u jahanju i informirali o učincima terapijskog jahanja.
Učenici su sudjelovali i na ‘Međunarodnom nastavnom danu za mlade istraživače’ u okviru jedinstvenog programa CERN-a, a na inicijativu znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, koji se u travnju obilježavao u 40 zemalja svijeta i na kojem je sudjelovalo preko 1000 srednjoškolaca. Na Sveučilištu u Dubrovniku, dubrovački srednjoškolci imali su priliku provesti dan poput svjetskih znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem akceleratoru na svijetu ‘Large Hadron Collider’ smještenom u Europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica (CERN).

Tim dubrovačkih profesora, velikih entuzijasta Olivera Đorđević, prof matematike; dr.sc. Ivona Milić Beran/profesor matematike; dr.sc. Selma Čustović/profesor kemije i biologije; dr.sc. Marlena Ćukteraš/profesor fizike i biologije; Tanja Vukas/profesor matematike; dr.sc. Alen Brković/profesor fizike i Željko Erak/predsjednik udruge zahvalili su se svim učenicima koji su sudjelovali u ovogodišnjem programu, kao i njihovim roditeljima, koji su im neizmjerna podrška na njihovom putu na kojem je želja za znanjem i novim spoznajama uvijek na prvom mjestu. Isto tako, profesori su se zahvalili donatoru programa Zakladi Cabogi Stiftung, Sveučilištu u Dubrovniku, RITu - Američkom koledžu, koji je ustupio svoje učionice za odvijanje dodatne nastave.

Ovaj izniman program namijenjen darovitoj djeci, koji žele razvijati pažnju, pamćenje, sposobnosti korištenja stečenog znanja, sposobnosti logičkog mišljenja i zaključivanja, jasnog i konciznog iznošenja tvrdnji, maštovitost u rješavanju zadataka, upornost, urednost i točnost u radu, nastavlja s radom u idućoj školskoj godini, a prijave su moguće na stranici Udruge za promicanje prirodnih znanosti: http://www.prirodne-znanosti-dubrovnik.com/prijavnica/

Profesori i učenici nastavili su druženje na znanstvenom tulumu koji su organizirali u Lazaretima.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija