PUT OKO SVIJETA
20.10.2018 u 11:31

PUTOPIS: kako su dvije prijateljice spojile nogomet i arhitekturu u Italiji

Svaki produženi vikend treba maksimalno iskoristiti, a k'o svaki pravi Hrvat treba uzeti i još jedan slobodan dan jer 4 je bolje nego 3. Krenuli smo na put u četvrtak poslije posla, ali kad sve krene nizbrdo, onda umjesto planiranih 3, vrijeme polaska bude 6 – od ključa za auto koji nema baterije do toga da radio odjednom ne radi, a još krenuli na put bez regala, a idemo u goste. Nisu nas tako doma odgojili, u ta dva sata smo sve ispravili, osim radija koji je odlučio da na ovo putovanje ne ide.

Napisala: Kiti Iveta


komentara  0

Vozili smo se tako 4 sata do Verone, gdje smo odlučili prespavati pa sutra dan nastaviti putovanje. 4  sata vožnje, iako bi bolje bilo reći probijanja, obzirom na broj kamiona koji se nalazi na cesti - od žute i crvene pa do plave i zelene boje, kamioni prevoze aute, kamioni prevoze kamione, sami kamioni, nigdje nikad toliko kamiona nisam vidila, ako rečem tunel od kamiona, malo sam vam rekla. Stigli u Veronu, skoro 11 ura uvečer, smjestili se na brzinu i idemo učinit đir.

Buongiorno principessa – kako bi rekli u kultnom talijanskom filmu Život je lijep! Mi smo došli navečer, al ipak je taj pozdrav nekako najprikladniji. Ne možeš doći u zemlju koja je poznata po nekom pozdravu, a da ga ne iskoristiš kad nogom stupiš na tlo te države, nebitno koje je doba dana. Butige ne rade, logično, ali tu i tamo neki kafić i restoran rade i ima još nešto malo čeljadi pa smo odlučile sjest i pojest štogoć u centru starog dijela na Piazzi delle Erbe, koji je po danu placa. Na brzinu smo jer  već je bilo kasno, a sutra je doručak u 8:30, mislim tko propušta doručak?

Može li doručak bit iznenađenje? Može! Nema ništa slano! Kroasani, mermelade, kolači, voće. Nismo bile obijesne, pojele smo što se nudi i krenule u obilazak prije nego nastavimo put u Milano. Prva postaja most Castelvecchio, dug 120 metara, renesansna arhitektura, pravo remek djelo. Krug preko mosta Ponte Nuove do Julijine kuće. Verona je možda najpoznatija po tome što se u njoj odigrava čuvena Shakespeareova tragedija, Romeo i Julija. Iako smo došli jako rano, tamo je već bilo more ljudi. Pišu poruke, slikavaju se, ljube - lijepo je vidjeti da tako ljudi vjeruju u ljubav! Slikale smo se i mi naravno, ispod čuvenog balkona. Katarina Radonić nas čeka u Milanu, čuli ste za nju, svi mediji su pisali o mladoj umjetnici iz Dubrovnika s milanskom adresom. Zato smo žurili dalje, bez ostavljanja poruka, valjda je dovoljno što smo bile tamo. Još arena i idemo? Može! Hodate malim prekrasnim uličicama, imate osjećaj da je svaki zid spomenik kulture, kad odjednom ispred vas se pojavi veličanstvena Arena. OK, ako ste vidili onu rimsku ili pulsku niste pretjerano fascinirani, ali opet je nevjerojatna! Taj dan se održavala predstava Romeo i Julija na ledu, vjerujem da je to bio spektakl koji smo nažalost propustili jer Verona je bila samo stajalište.

 

Parking, auto, palimo navigaciju kad čudo – radio nam se ipak odlučio pridružiti na putovanju. 2 sata vožnje po cestama koje dnevno vide duplo više kamiona nego auta i eto nas u Milanu. 

Lijep je dan, trebalo je to iskoristit pa smo odmah krenuli u centar. Zanimljivo je to kako se iz jedne podzemne odjednom stvoriš na skalinima koji pred tebe postave veličanstveni Duomo, katedralu. Onako, ostavi te bez daha, najradije bi sjeo na tle i gledo u tu građevinu satima da proučiš svaki detalj. Katedrala u Milanu jedna je od najvećih crkvi na svijetu, a druga je po veličini u Italiji. Veća je samo Bazilika svetog Petra u Rimu. Katarina, amo na piće molim te, da gledamo u nju i divimo se cijeli dan (umor od šetanja po Veroni sam zamaškarala u to da želim gledat u katedralu). Omogućila nam je brzo, sjeli smo na Terrazzu Duomo 21, naručili piće  i uživali u pogledu. Da, cijene su skupe, ne, nismo slikale račun i poslale u medije jer vrijedi svaki cent i euro. Mislim da smo možda na izlasku trebale pitat možemo li platit još. Isto tako zaslužuje i naš grad, nek se dive i neka plate. Sve

Još malo šetnje po gradu, nezaobilazna Galerija Vittorio Emanuele koja je najstariji trgovački centar u Italiji i doma. Umorni smo i imamo još dosta toga za obavit. Budući da smo pili piće na skupoj taraci, večera je bila doma, pasta na talijanski način s dozom dubrovačkog by Katarina i vino, koje smo donijele na rego ;)

Kad smo krenule na putovanje, dogovor je bio sljedeći, Mihaela ide sa mnom na utakmicu, ja s njom gledam zgrade. Prema tome smo i dane organizirale – petak je rezerviran za građevine i muzeje, nedjelja za utakmicu. Nadam se da se neće osjetit prevelika razlika u entuzijazmu pisanja oko fasada zgrada i utakmice, potrudit ću se bit objektivna kao što je bila Katarina dok nas je vodila kroz Milano kojim korača svaki dan, a nama bila vodič kao da sve vidi prvi put.

Subota, oblačno, kiša, u skladu s današnjim rasporedom. Idemo u obilazak Fondazione Prada - institucija koja je posvećena suvremenoj umjetnosti i kulturi i fondacija na čijem je čelu Miuccia Prada, kako kažu jedna od najmoćnijih žena u svijetu mode. Lokacija se sastoji od nekoliko zgrada, gdje imate stalne postave i gostujuće. Od zgrade obložene zlatnom fasadom, do skulptura u prirodnoj veličini poput gljiva i tulipana, svašta smo vidili. Čak i za laika poput mene, jako super mjesto. Ni kafići u kojima smo taj dan boravili nisu bili obični, Bar Luce u sklopu Fondacije izgledao je kao iz nekog retro filma što nije ni čudo s obzirom na to da ga je dizajnirao filmski redatelj Wes Andersen, dok je drugi bio na Garibaldiju – cijeli roze boje s bezbroj rozih detalja. Ostajemo u „kvartu“. Isola Garibaldi je radnička četvrt izgrađena između 1880. i početkom 1990. godine, nalazi se sjeverno od centra grada. Danas ima drugačiju strukturu: poslovni uredi, brojni restorani i bogat noćni život, vrlo urbano s mješovitim etničkim i društvenim komponentama. Vratimo se sad onome zbog čega smo tu – fasade i zgrade: Bosco Verticale, kompleks kojega čine dvije zgrade na čijim se fasadama nalazi oko 900 stabala i ko zna koji broj svih ostalih biljaka; Piazza Gae Aulenti za koju kažu da ako je Piazza Duomo povijesno srce Milana, Piazza Gae Aulenti predstavlja novo lice grada, simbol metropole koji se mijenja i gleda naprijed prema budućnosti; zatim Unicredit Pavillion jedna vrsta auditorija, zanimljiva arhitektura i pre kul fasada. Preuživljena sam u riječ fasada kao što vidite. Za danas dosta, sutra je prevažan dan i treba se odmorit.

Nedjelja, vedro, toplo, sunčano, u skladu s današnjim rasporedom. Idemo na utakmicu Milan - Chievo. Nije Liga prvaka, nije stara postava Milana na terenu kad su imena zvučala kao neki orkestar: Inzaghi, Pirlo, Kaka, Maldini, Nesta, Shevchenko, Gattuso, Cafu, Seedorf..ali je i dalje utakmica AC Milana na Stadionu San Siro, ne na stadionu Giuseppe Meazza. U 3 popodne znači nema vremena za razgledavanja drugih fasada – iako mislim da joj je San Siro bio najdivnija fasada i besprijekorna građevina. Doduše stigli smo kratko prije posjetiti City life, nova stambena i poslovna četvrt u izgradnji koju karakterizira moderan estetski i funkcionalni stil s brojnim komercijalnim i zabavnim sadržajem. Tu me ptica pokakila po bijeloj košulji, isplatilo se, pobijedili smo 3:1. Peripetiju s kartama vam neću prepričavat jer je i ovako sve pošlo u dugo, ali na kraju smo dobile ulaznice koje inače nisu ni za prodaju – laterale rosso, red prvi. Sve građevine, ulice možete vidjeti na slikama, ali doživljaj neke velike utakmice ipak trebate doživit..čak i ako niste ljubitelji nogometa, osjećaj je preposeban. Nakon toga, smo ko prave žene s navijačkim rekvizitima krenule i u shopping, čisto da se doma vratimo s nekim bokunom robe iz svjetske prijestolnice mode.

Ponedjeljak, Dan nezavisnosti u Lijepoj našoj, neradni dan i vrijeme za povratak. Jedino bitno je bilo pronaći hrvatsku zastavu prije povratka kući i našli smo je. U slastičarnici. Koja je vjerojatno radi posjedovanja zastave uzela neradni dan, budući da nisu radili. Malo kasnije, sjedim ja na kauču i raspremam šporku robu.


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija