KOMENTAR TJEDNA
02.01.2018 u 08:04

PREGLED POLITIČKE 2017.: koga je politika "prokazala", a koga zaštitila?

Lokalni izbori, kojima je prethodila veoma prljava kampanja, odlazak Andra Vlahušića, prvo s čela Grada, a potom i HNS-a, dolazak Mata Frankovića na mjesto gradonačelnika i povratak HDZ-a nakon 8 godina u pobjedničke fotelje grada - politički su događaji koji su obilježili proteklu godinu. No, 2017. je pokazala i sve ono što znamo, kad o politici razgovaramo - koliko god smatrali da nije bitna u životu svakog pojedinca, bitna je, jer "prokazuje" i "štiti", jedino je ovisno na kojoj se strani u trenutku nađeš... 


komentara  1

Protekla 2017. godina započela je u Dubrovniku u politički nestabilnim okolnostima, te očekivanju imenovanja povjerenika, nakon što Gradsko vijeće prethodno nije izglasalo povjerenje bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću (HNS) i njegovom prijedlogu proračuna. Bila je to politička odluka kojom se ubrzao odlazak Andra Vlahušića s čela Grada. Jedan od motiva bio je i spriječiti izdašno financiranje njegove kampanje iz gradskog proračuna, kao što je uobičajena praksa svih koji s pozicije vladajućeg kreću u osvajanje još jednog mandata. Iako je "rušenje" proračuna uvijek sklizak teren za konačni izborni rezultat, širi hrvatski politički okvir je pred lokalne izbore išao na ruku mladoj HDZ-ovoj ekipi iz Grada predvođenoj Matom Frankovićem i njegovim najbližim suradnikom Markom Potrebicom. Na lokalne izbore su mogli u nešto opuštenijoj atmosferi, budući je hrvatski Sabor izglasao tzv. "lex Vlahušić", zakon koji je spriječio lokalne čelnike s pravomoćnom p
resudom da idu ponovno pred birače. Zakon je iz dubrovačke izborne utrke "izbacio" tadašnju HNS-ovu perjanicu, Andra Vlahušića i DDS-ova čelnika i višedesetljetnog utjecajnog političara na jugu Hrvatske, Pera Vićana.

Spomenimo se nekolicine datuma i događanja koja su obilježila 2017., čisto radi kontinuiteta praćenja i aktualnog političkog trenutka na hrvatskom jugu.

Dakle, 26. siječnja imenovana je povjerenica Vlade RH za Grad Dubrovnik, ime pravnice Nade Medović bilo je poprilično iznenađenje za mnoge, tim više što se dotad kao najizgledniji kandidat spominjao njen suprug, također zaposlenik u gradskoj upravi, Zdenko Medović. Nada Medović je na tu privremenu funkciju došla s pozicije tajnice Gradskog vijeća, što je i njen aktualni radni status u Gradu Dubrovniku.

Proslava Dana Grada Dubrovnika i njegovog nebeskog zaštitnika, sv. Vlaha prošla je bez skandala i svađa i prepucavanja, a na Večeri od kandelore, dodijeljene su i Nagrade Grada Dubrovnika zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Veljača u Gradu, politički, protiče bez većih javnih istupa i otkrivanja karata za predstojeće lokalne izbore. Pred kraj mjeseca, 28. veljače Vido Bogdanović, povjerenik HSS-a i jedan od karizmatičnijih dubrovačkih bivših gradonačelnika saziva Izbornu skupštinu HSS-a, stranke koja je proteklih godina gotovo u potpunosti nestala s dubrovačke političke scene, a osobito nakon otvorenog sukoba između središnjice i tadašnjeg šefa Branka Hrga s tadašnjim dubrovačkim vodstvom, Željkom Ragužem i to oko koaliranja s HDZ-om, odnosno HNS-om na lokalnim izborima 2015. Iz tog sukoba kao pobjednik je izašao Željko Raguž koji je osnovao svoju stranku, DUSTRU, koalirao je s Vlahušićem i nastavio biti dubrovački dogradonačelnik. Hrg je, očito, trčao pred rudo. Na izborima 2017. Raguž koalira s pobjedničkim HDZ-om u Gradskom vijeću, nije u izvršnoj vlasti, ali jest u Luci Dubrovnik na mjestu zamjenika direktora.

U ožujku saznajemo kako će kandidat SDP-a za čelnu poziciju u Gradu biti Tatjana Šimac Bonačić, a ne Mladen Gojun kao predsjednik dubrovačkog SDP-a. Diskvalificiranjem Andra Vlahušića dubrovački SDP donosi odluku o samostalnom izlasku na lokalne izbore, no odmah se pokazuje popriličnim problemom kako voditi kampanju koja će birače uvjeriti u njihovu dosljednost i odmak od Vlahušićeve politike koju su godinama provodili kao koalicijski partner. Odluke o samostalnom provjeravanju kod birača donosi i MOST koji Mara Kristića ističe kao kandidata za gradonačelnika, ali i nositelja samostalne liste za Gradsko vijeće. Lista "Srđ je Grad" također donosi političku odluku o samostalnom izlasku na izbore, s nositeljem liste za Gradsko vijeće, Ljubom Nikolićem. Nemaju svog kandidata za gradonačelnika, ističu podršku Maru Kristiću. No, u dva mjeseca koja su pred njima, do izbora, nisu uspjeli jasno i precizno komunicirati odnos svoje liste i k andidata za gradonačelnika Mara Kristića, te liste MOST-a, što je urodilo samo jednim vijećničkim mandatom u Vijeću. Hrvatska stranka umirovljenika također donosi političku odluku o prvom samostalnom izlasku na lokalne izbore, nositeljica liste za Gradsko vijeće je Olga Muratti. Iako je, definitivno, ostavila traga na dubrovačkoj političkoj sceni, Muratti nije uspjela okupiti kritičan broj umirovljenika koji su listu prepoznali kao "svoju". Umirovljenici su svoje glasove dali strankama koje su im ideološki bliske, lista HSU-a nije prešla izborni prag. Kao moralni čin loše političke odluke, nakon lokalnih izbora predsjednik Ivo Jadrušić podnosi ostavku.

Ožujak pamtimo i kao početak veoma prljave izborne kampanje u kojoj su se na oduran način u "obračune" neistomišljenika uvlačile cijele obitelji. Bilo je to sramotno vrijeme i kampanja zbog koje bi se anonimni inicijatori trebali za života crvenjeti.

Sredinom travnja i dubrovački HNS, nakon što je Andro Vlahušić iscrpio sve mogućnosti i lobiranja da se "kroz iglene ušice" ipak ubaci u izbornu utrku, obznanjuje svoje ljude s kojima želi pobjedu na svibanjskim lokalnim izborima. Iako nije bio njegov prvi izbor, direktor kampanje, bivši gradonačelnik Vlahušić kreće u snažnu izgradnju imidža Valentina Dujmovića, tadašnjeg direktora Vodovoda, kao svog nasljednika i produžene ruke dotadašnjeg načina upravljanja Gradom. Kandidati za zamjenike Dujmovića bili su Matija Čale Mratović i Bruno Di Ceglie. U travnju postaje i službeno kako će Vido Bogdanović biti nositelj liste HSS-a i kandidat za gradonačelnika. Dubrovački SDP, navodno nakon duge "potrage" predstavlja zamjenike kandidatkinji za gradonačelnicu, javnosti dotad nepoznate, Ronija Mladinića i Jadrana Barača.

Mjesec dana prije izbora, "žestoke" kampanje se bilježe i u Općini Konavle u kojoj po prvi put od njena osnutka, listu HDZ-a ne predvodi i kandidat za načelnika, Luka Korda. Dugovječni konavoski načelnik nije pristajao biti ništa manje od kandidata za prvog čovjeka najjužnije hrvatske općine, zbog čega je došlo do njegova razmimoilaženja s HDZ-om koji je stao iza njegova donačelnika, Boža Lasića. Iako je Kordu pratio glas "nezamjenjivog" sinonima za konavoski HDZ, rezultati su pokazali kako pojedinac bez obzira na sve zasluge i karizmu mora osjetiti trenutak kada treba otići, te kako je iluzija da može biti "veći" od stranke. Pogotovo stranačke vojsku kakvu ima HDZ. U Metkoviću kampanja nije bila ništa manje žestoka, a pojačanje HDZ-u koji je predstavio novo lice za gradonačelnika, strastveno pruža tada HSS-ovac Stipe Gabrić Jambo, koji je pred sebe stavio i potpuno osobnu "osvetničku" misiju svrgavanja s vlasti MOST-ove gradonačelnice Katarine Ujdur i njihove većine u Vijeću. Bilo je iznimno gusto, HDZ je pobijedio sa 130 glasova razlike. U međuvremenu je i Jambo napustio HSS-a, naljutilo ga je, približavanje predsjednika Krešimira Beljaka, MOST-u na državnoj razini. I na županijskoj razini HDZ-ov kandidat Nikola Dobroslavić nije imao uobičajeno mirnu kampanju, dinamičnu izbornu kampanju nametnuo mu je MOST-ov kandidat za župana, Nikola Grmoja iz Metkovića.

Lokalne izbore 2017. okarakterizirale su dvije činjenice - stranke su na izbore izašle samostalno, a ne udružene u kobasičastim koalicijama, te su na takav način izmjerile koliko "pizaju" pred biračima, dok se s druge strane, željelo malo osvježiti političku scenu s licima koja nisu nužno stranačka, što se pokazalo dobrom kombinacijom. U svakom slučaju pred birače u svibnju je u gradu Dubrovniku izašlo 7 gradonačelničkih kandidata ( Mato Franković, Vido Bogdanović, Maro Kristić, Terezina Orlić, Željko Raguž, Tatjana Šimac Bonačić i Valentin Dujmović), te 10 lista koje su ponudile 250 kandidata za gradske vijećnike.  

21. svibnja održani su izbori - mnogima su bili razočaranje, prvi je Pero Vićan, šef DDS-a najavio svoju ostavku na mjesto čelnika stranke, zbog loših izbornih rezultata. Kako tada, tako sada. U drugi krug su ušli HDZ-ovac Mato Franković (32,33%) i HNS-ovac Valentin Dujmović (16,48%). Najlošiji rezultat je ostvarila SDP-ova kandidatkinja Tatjana Šimac Bonačić, što je potvrdilo loš rejting te stranke koja je godinama živjela u sjeni HNS-ova prvaka Andra Vlahušića. Najviše razloga za slavlje imao je dubrovački HDZ koji je osvojio 10 mandata u Gradskom vijeću, DUSTRA je sa svoja tri mandata postigla izniman rezultat, kao i DDS, ali je to za njih značio slabiji rezultat od onoga ostvarenoga na prethodnim lokalnim izborima. HNS je ostvario 3 mandata, dok su SDP i MOST u Vijeće ušli sa po dva mandata, na jednome vjećniku ostala je lista Srđ je Grad, a jedan mandat HSS-a značio je i njegov veliki povratak na političku scenu grada.

22. svibnja  Valentin Dujmović u drugom krugu ostaje bez potpore ljevice, te izostaje preporuka ostalih kanidata svojim biračima da mu daju glasove.

26. svibnja DUSTRA i DDS potpisuju koalicijski ugovor s HDZ-om, čime se formira većina od 16 ruka u Gradskom vijeću.

Početkom lipnja zahuktavaju se unutarstranački sukobi u HNS-u na državnoj razini, Andro Vlahušić se žestoko obrušio na predsjednika Ivana Vrdoljaka optuživši ga da koketira s HDZ-om, zbog čega su njihovi kandidati u Dubrovniku, Zagrebu i varaždinskoj županiji izgubili izbore.

4. lipnja - drugi krug izbora - Mato Franković osvaja povjerenje 58,45% birača i nakon osam godina vraća Dubrovnik u okrilje HDZ-ova gradonačelnika, Valentin Dujmović osvaja 36,70% glasova; u Konavlima Božo Lasić pobjeđuje Luku Kordu, u Županiji se potvrđuje još jedan mandat starome županu, HDZ-ovom Nikoli Dobroslaviću. U Metkoviću MOST-ova kandidatkinja gubi za 130 glasova od Dalibora Milana, HDZ osvaja Metković. U Pločama na vlast dolazi SDP, nakon osam godina HDZ izgubio vlast.

Koaliranje HDZ-a i HNS-a na državnoj razini, izaziva veliki raskol u HNS-u, Mario Tevšić, Matija Čale Mratović i Andro Vlahušić, napuštaju u lipnju stranku. Mario Tevšić se oštro osvrće na ulogu Valentina Dujmovića tijekom predizborne kampanje koja je bila "čista prevara birača", budući je Dujmović cijelo vrijeme znao za mogućnost koalicije s HDZ-om te je i podržao. U Gradskom vijeću dva vijećnika s liste HNS-a, Matija Čale Mratović i Nenad Vekarić nastavljaju svoj rad kao nezavisni vijećnici. HNS ostaje na jednom vijećniku.

9. lipnja Mato Franković stupa na novu dužnost gradonačelnika Grada Dubrovnika, s njime dolaze kao njegove najbliže suradnice dogradonačelnice Jelka Tepšić i Orlanda Tokić.

12. lipnja se konstituira novi saziv Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Franković najavljuje "pročešljavanje" svih gradskih tvrtki, revizija "Sanitata", jedina završena u protekloj godini, ukazala je na brojne nepravilnosti u poslovanju; obzirom na potpuno drukčiju sliku koja je po pitanju financija i stanja projekata zatečena u "Vodovodu", od one propagirane u javnosti, s nestrpljenjem se - još uvijek - čeka revizijsko izvješće iz te najveće gradske tvrtke. Jedan od otkrivenih detalja je "bezumna" potrošnja više od 3 milijuna kuna u izgradnju dvorane za sastanke na Ombli. No, Valentin Dujmović, koji je sporazumno otišao sa čela tvrtke, politički je zbrinut na visoku funkciju zamjenika direktora Hrvatskih voda, čime je nagrađen za svoju ulogu u koaliranju HNS-a i HDZ-a.  

U drugom šestomjesečju protekle godine nova gradska uprava na čelu s novim gradonačelnikom Matom Frankovićem je uspjela prebroditi tenzije koje su postajale u odnosu Grada i Zaklade Opera pia koja je ponovno počela normalno funkcionirat izborom novog, starog ravnatelja Nikole Obuljena; Društva prijatelja dubrovačke starine s kojima je produljen ugovor za sljedećih 15 godina uz novi omjer podjele sredstava od zidina, 60% ide u gradski proračun, s klauzulom da će DPDS u slučaju da ne uloži svoja sredstva u obnovu baštine, uložiti u prioritetne projekte Grada; tvrtke Excelsa oko koncesije za žičaru, na rok od 50 godina, te koncesijsku naknadu od 15%. Ništa manje bitna nije ni novodonesena odluka kojom se želi uvesti red na javnim površinama grada Dubrovnika obzirom na raspored te broj stolica i stolova u gradskoj jezgri. Održano je i nekoliko susreta nove gradske uprave i predstavnika krovne organizacije, te pojedinačnih kruz kompanija na temu preraspodjele broja brodova na kružnom putovanju tijekom tjedna, kako bi se izbjegli prometni čepovi na prometnicama, a osobito u povijesnoj jezgri u kojoj će istodobno smjeti biti 4000 gostiju s kruzera.

Najveće, pak, kritike koje su u proteklom razdoblju popratile rad nove gradske uprave bilo je - zapošljavanje novih ljudi i kadrova, budući su se u predizbornoj kampanji svi kandidati izjašnjavali kako je u gradskoj upravi i tvrtkama zaposleno previše ljudi.

U 2017. HSU bira novu predsjednicu, Olgu Muratti, na čelo SDP-a stiže mladi Jadran Barač, a na čelo HNS-a Miho Obradović. 

U studenom hrvatski Sabor izglasava tzv. "lex šerif" kojim se povećavaju ovlasti gradonačelnika, načelnika i župana, koji se više ne mogu "rušiti" neizglasavanjem njihova proračuna. Dakle, situacija u kakvoj je Dubrovnik dočekao početak 2017., više ne ne može ponoviti, niti se politička kriza može izazivati na takav način. 

Kako su stvari "posložene" u 2017., pred vodećim ljudima Grada Dubrovnika je, čini se, politički stabilna godina, tim više što se u redovima oporbe ne nazire jakih pojedinaca koji bi mogli "talasati" na način da ozbiljno naruše mirnu plovidbu nove gradske vlasti. 


L.Crnčević
KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Maxim 11.01.18 u 17:14
Kako nema u redovima oporbe jakih ponedinaca. A Vido? Nemojte ga tako abandunavat, nije fer...Svi oni tamo na jednu bandu, a on na drugu. Toliko puno piza.

Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija