PUT OKO SVIJETA
23.12.2017 u 14:12

TAJLAND: zemlja dobre hrane, masaža, i cvijeća

Maštate li ovih dana o bijegu u toplije krajeve? Možda vas današnji putopis bar na trenutak "teleportira" u toplije krajeve. Bangkok - Venecija Istoka kako mu tepaju se i usred zime prži na ljetnim temperaturama. Kako diše ovaj višemilijunski grad, što svakako posjetiti, čega se čuvati donosimo u putopisu naše čitateljice.


komentara  0

Na poziv rođaka koji živi u dalekom Bangkoku, odlučila sam, kako će moja sljedeća destinacija biti upravo taj grad  –  Venecija Istoka.

Za turistički posjet Tajlandu, potrebna je viza koja se dobiva u Zagrebu, u Počasnom konzulatu kraljevine Tajland. Prije samog odlaska korisno je pogledati preporuke za putovanja na Ministarstvu - savjeti su dobrodošli od toga kako umotati prtljagu (radi spriječavanja ubacivanja narkotika u zračnoj luci) do preporuke da voda na Tajlandu nije za piće. Preporučila bih svima da se prije odlaska u drugu zemlju, pogotovo zemlju koja se toliko razlikuje u kulturi i običajima,  upoznaju sa običajima zemlje kako sami sebe ne bi doveli u neugodnu ili opasnu situaciju.

Let preko Dohe je protekao izvrsno, uz odličnu ponudu hrane i pića tijekom leta. Usprkos činjenici da let traje više od 12 sati, bio je ugodan zahvaljujući osoblju Qatar Airways-a koji su na raspolaganju za gotovo svaku vašu želju.

Slijetanjem na Suvarnabhumi aerodrom i izlaskom iz klimatizirane zračne luke započinje upoznavanje s Tajlandom. Prvo vas šokira topli i vlažni zrak, što nije ništo čudno jer je Tajland blizu ekvatora. Vremenska razlika u odnosu na Dubrovnik je plus 6 sati. Iako je tad u Dubrovniku bila zima, Bangkok se pržio na temperaturama od 30 celzijevih stupnjeva uz veliku vlažnosti u zraku. Upravo zbog ovakvih klimatskih uvjeta Tajland je prepun cvijeća. Orhideje rastu na svakom koraku, u raznim bojama od bijele do ljubičaste.

U Bangkoku je glavno prijevozno sredstvo taksi. Interesantno je vidjeti taksiste kako se snalaze u gustom prometu grada, kao i pronalaženju adrese na koju vas vode, iako se Bangkok prostire na više od 1.569 četvornih kilometara, sa više od 14 milijuna ljudi. U vrijeme rush houra najbolje je koristit SkyTrain.

Bangkok je politički, ekonomski i kulturni centar Tajlanda s brojnim fakultetima, visokim školama, palačama, s preko 400 budističkih hramova i samostana.

Prije je ulogu glavnog grada imao Ayutaja, koji je nakon napada Burme opustošen i srušen, a ulogu prijestolnice je preuzeo Bangkok. Ayutaja je bio grad zlatnih hramova, koji je Burma spalila kako bi se zlato otopilo. Ovaj grad je danas samo kostur nekadašnjeg vremena.

Na ulicama Bangkoka mogu se naći sve vrsta jela, svježeg voća, kokosa, manga i raznih začina. Kokosi koji se serviraju kao osvježavajuće piće uz jelo, ujedno su i vitaminski eliksir za ljepotu i zdravlje. Nepisano je pravilo da se svi napici u lokalima piju sa slamkom, zbog loših higijenskih uvjeta.

Hrana je izuzetno kvalitetna i jeftina. Glavni sastojak je uglavnom riža, uz dodatak ukusnog povrća, ponekad i u kombinaciji s voćem. Jedan od najpopularnijih deserta je mango sticky rice, dok su drugi kolači uglavnom bez čokolade, što se meni kao velikom ljubitelju čokolade nije baš svidjelo. No, taj se nedostatak može nadoknaditi kupovinom čokoladnih sladoleda u Tesco trgovinama.

Thai narod je miran narod. Pozdravljaju se sklapanjem dlanova i naklanjenje uz pozdrav Kob Kun Ka, bez rukovanja ili ljubljenja, na što se jako brzo naviknete. Žene, iako su jako tradicionalno odgojene, na glasu su kao mazne, drage i tihe žene, a za suprotan spol će  napraviti sve bez puno pogovora. U njihovoj je kulturi izražavanje prevelikih emocija sramota.

Modernizacijom Thajlanda modernizirao se i društveni život bogatijih Tajlanđana i turista koji se odvija u velikim shopping centrima, na više lokacija u gradu, u kojima ne možete ne primjetiti da je atmosfera kao u velikim europskom shopping centrima, prepuno poznatih europskih marki odjeće koja je dvostruko skuplja nego u Europi.

Jedna od zanimljivosti Tajlanda je Chatucak market, koji se održava jednom tjedno i to vikendom. Usprkos niskim cijenama, cjenkanje je dozvoljeno. Ovdje se mogu pronaći raznorazne stvari od odjeće, ukrasnih predmeta, posuđa, suvenira.

Posjet Bangkoku je nezamisli bez da posjetite hramove Wat Phra Kaew – Hram Smaragdnog Bude i Wat Pho – Hram naslanjanja Bude. Prije ulaska u hramove potrebno je posebno prekrivanje odjećom, kao i izuvanje cipela, na što će vas upozoriti ako se ne budete toga pridržavali.

Noć u Bangkoku otkriva sasvim jedan drugi grad. Iako su u Tajlandu prostitucija i droga zabranjeni, šetnjom kroz glavni red district aveniju, možete se zabaviti u nizu noćnih i go-go barova u kojim može vidjeti ladyboy i thai girl predstave. Kod masažnih salona treba biti na oprezu. Lako možete doći u situaciju da vam umjesto klasične thai masaže ponude niz oskudno odjevenih žena koje birate kao vaše maserke, a koje se su tu da vam ugode. Masaže tražite samo u provjerenim centrima. Cijene masaža su poprilično jeftine, sat poznate thai masaže su ne više od 10 eura, a to vrijedi isprobati.

I na kraju jedna istinita tajlandska izreka  - Seen through the eyes of a flower, the world is a beautifull flower; Through the eyes of a thorn, it is a thorn in the heart.

Ako gledaš kroz oči cvijeća, cijeli svijet je prekrasni cvijet; ako gledaš kroz oči trna, trn ti je u srcu.


V.R.
KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija