PUT OKO SVIJETA
04.11.2017 u 20:26

PUTOPIS: koje dijelove Bejruta izbjegavati da ne biste bili uhićeni k'o špijuni...

Pariz Bliskog istoka kako tepaju Bejrutu je vrlo dinamičan i zanimljiv grad. Imao sam priliku posjetiti ga u listopadu. Sletivši na aerodrom koji se nalazi praktično u samom gradu već sam mogao primjetiti da se nalazim u drugačijem podneblju. Prava ljetna temperatura i sparina u četiri ujutro vratile su me u pravo ljeto - piše u putopisu iz Bejruta Orsat Juraj Spajić, student dubrovačkog Sveučilišta.


komentara  0

Vožnja od aerodroma do hostela koji se nalazi u blizini poznate Armenske ulice bila je vrlo brza svega 15 minuta što je pravo iznenađenje. Po danu što se tiče prometa to je totalna suprotnost prava džungla. Udaljenosti od dva tri kilometra u gradskom središtu  pametnije je odraditi pješke nego sjesti u taxi i sudjelovati u tom prometnom kaosu ili kolapsu kako god već to htjeli nazvati. Nekad je potrebno i više od  sat vremena da bi samo izašli iz Bejruta koji i nema neku veliku površinu.

Ako niste ljubitelj duge šetnje najbolje je u Bejrutu se koristiti uslugama taxija sa crvenim tablicama jer njega dijelite sa ostalim korisnicima te vas vožnja unutar par kilometara ne izlazi preko 20 kuna. Zanimljivo je da u Bejrutu možete sve plaćati u američkim dolarima i stvarno se vidi jaki zapadni utjecaj ne samo po tom pitanju. Bez problema možete vidjeti "nabrijane" aute poznatih i skupih brendova koje u većem broju voze i žene. Stekao sam dojam kao da žene u Bejrutu ponosno žele pokazati bezprijekornost njihovih vozačkih vještina i dobro naučenog pravila od jednog milimetra koliki je razmak između vozila kad se vozite cestom na Bliskom istoku.

Što se tiče hrane, možete uživati u tradicionalnim jelima za svega 10 kuna, ali te cijene su samo kada govorimo o street foodu jer kad dođete u restoran ili u bar gdje poslužuju hranu uz alkohol cijene će biti skuplje od onih dubrovačkih. Hrana je odlična i jako zdrava od raznih kombinacija mesa i povrća te humusa i teško da ćete ostati gladni. Po pitanju noćnog života Bejrut ima mnogo klubova ali su bili preskupi za moj studentski džep te sam onda obilazio barove u ulicama popularne Hamra četvrti i naravno vrijedi spomenuti Armensku ulicu koja je puna kafića i barova te nudi bogati sadržaj što se tiče noćnih izlazaka.

Šetajući Bejrutom vidjeti ćete raznolikost kultura i religija te u centru grada pored najvažnije Đamije stoji i kršćanska crkva. Bejrut je jedan veliki meeting point gdje možete susresti ljude iz cijelog svijeta od biznismena iz Europe ili Amerike do slabije plaćenih radnika iz jugoistočne Azije i Afrike. U Bejrutu je i veliki broj kršćana Maronita ali i muslimana šiita i sunita te to stvarno dava jednu kulturološki bogatu različitost.
Prolazeći kroz kvart Hezbollah koji je u neposrednoj blizini aerodroma na svakoj banderi uz cestu ćete vidjeti kako se vijore žute zastave Hezbollaha skupine koja je obranila Libanon od izraelske agresije 2006. godine.

Kroz taj dio grada, ako ste stranac, se i nije baš pametno motati jer nije rijetkost da stranci budu uhvaćeni od pripadnika Hezbollaha i ispitivani što rade tamo pod sumnjom da ste špijun zapadnih zemalja. Upoznao sam par ljudi kojima se to dogodilo ali bili su zadržani svega par sati te su morali izbrisati sve fotografije s aparata ili mobitela koje su slikali u tom dijelu grada, te su potom bili pušteni.

Bejrut  je također trenutno i jedno veliko gradilište te ćete u užem centru grada moći vidjeti preko 30 dizalica kako grade visoke zgrade i nebodere što je samo dokaz dinamičnosti i ekonomskog prosperiteta koji Berjut ima za ponuditi. Bejrut predstavlja most između Zapada i Bliskog istoka te ga svakako vrijedi posjetiti.


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija