PUT OKO SVIJETA
10.06.2017 u 10:22

ERASMUS PUTOPIS učenika Ekonomske i trgovačke škole - O, bella Italia!

Došao je i taj dugo očekivani dan. Ispraćeni suzama roditelja, ali i mrvicom ljubomore onih koji nisu te sreće, kročili smo na Jadrolinijin trajekt za Bari uz toplu dobrodošlicu beskrajno ljubaznog osoblja. Unijeli su nam torbe u lift, otpratili do mini kabina. To trebate doživjeti. U luci su nas dočekala neka poznata vesela lica, ali i neka nova. S trunkom straha, ušli smo u talijanske domove. Uh, pa mi ne govorimo talijanski, a engleski u Italiji, hm! 

Napisala: Sandra Serdarević


komentara  0

Sporazumijevali smo se rukama, gestama, izrazima lica, ah ta neverbalna komunikacija. Neobično iskustvo, kako za nas tako i za većinu tih obitelji koje primaju potpuno nepoznatu osobu u svoj dom. „Osmijeh otvara sva vrata!“ sto puta smo čuli, a sad se i uvjerili.

Nakon doručka u obližnjem kafiću (kroasan i espresso) posjetili smo Sylos Carmine, jezičnu gimnaziju u Bitontu, smještenu u srednjovjekovnoj palači na dva kata s prostranim razredima visokih stropova.

Gradonačelnik nas je osobno primio i poželio nam dobrodošlicu, ponosan što je baš njegov gradić  domaćin Erasmus plus projekta. Ostali smo zapanjeni ljepotom i vrijednošću umjetničkih djela u njihovoj gradskoj vijećnici.
Uz pratnju vodiča, obišli smo ovu riznicu ljepote i umjetničkog bogatstva.

Šećući ulicama, doživjeli smo Italiju iz filmova. Miris kave i pizze, na svakom kantunu sladoled i svježa mozzarela, mljac. U potpunosti smo doživjeli stil života ovog grada, koji je „laganini“, bez žurbe. Vrijeme tu nema nikakvu vrijednost, stalno se nešto čeka!

Alberobello nas je oduševio. U Trulliju su kućice razbacane po brežuljku, neke čak i nastanjene. Nastale su gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnog vapnenačkog kamenja, a tu su još od prapovijesti, naravno, na popisu zaštićene UNESCO-ve svjetske baštine. Ostat će nam u trajnom sjećanju.

Posjetili smo i najstarije ljudsko naselje u Italiji, Materu. Svjetsku slavu ovo je mjesto steklo zbog staroga grada "Sassi di Matera" ("Kamenje Matere") koji potječu iz prapovijesnog (trogloditskog) naselja. U kamen su prirodno uklopljene građevine, cisterne, ograde, farme, crkve, palače i kuće; ukopane u same karbonatne stijene, koje su karakteristične za Basilicatu i Apuliju. Mnoge od tih "kuća" su zapravo samo špilje, a ulice u nekim dijelovima Sassija se često nalaze na krovovima susjednih kuća.

Od 1993. god., Sassi di Matera je, zajedno s parkom rupestrijskih crkava (Murghia Matera), upisane su  na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Došlo je vrijeme za konferenciju na kojoj su učenici prezentirali svoje zadatke. Naša delegacija sastavljena od dvije učenice i četvorice učenika te tri nastavnice, ponosno je predstavila svoj video uradak na temu „Razlike između voća lokalnih poljoprivrednika i onog uvezenog iz Europske unije“, a pod nazivom „Let's taste croatian fruit!“ 

Izabrali smo svima omiljene jagode te istražili načine uzgoja, distribucije i utjecaja na zdravlje uz slogan: Trebamo preuzeti odgovornost za ono što jedemo!
Nakon konferencije, koordinatori su ostali na sastanku kako bi razmotrili mogućnosti i načine daljnje suradnje, jer ovo je nažalost zadnji sastanak ovog projekta.

Mi ostali smo se uputili kućama „svojih“ obitelji na ručak. Pasta, kao i uvijek za predjelo i to na sve moguće načine. Te iste večeri pozvani smo na svečanu večeru povodom zatvaranja projekta. Odvezli su nas u Giovinazzo, mali gradić na obali. Na samom dolasku, ostali smo iznenađeni elegancijom restorana. Pjevač grupe nas je zabavljao i pokazivao nam plesne korake. Odjednom smo svi zajedno plesali. I vlakić smo napravili! Čak su i oni sramežljivi natjerani da učine prve plesne korake. A pred kraj večeri, konobari su donijeli ukusnu Erasmus tortu s imenima i zastavama svih zemalja članica projekta.

Poslije neprospavane noći, sljedeće jutro posjetili smo Bari i njegove znamenitosti. Ali nismo zaboravili na shopping. Punih ruku, vratili smo se svojim privremenim kućama da se pripremimo na još jedan večernji izlazak.
Nažalost, svemu lijepome dođe kraj! Zadnji dan smo proveli s tugom i pokojom suzom u oku. Naši domaćini su nas darivali i pozvali da opet dođemo. Otpratili su nas do luke. Nije se bilo lako rastati. Zagrljeni, obećali smo da ćemo se opet vidjeti, nevažno u kojoj zemlji. O, bella Italia, ostat ćeš zauvijek u našim mislima!

Učenici i nastavnici Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik sudjelovali su u Erasmus programu razmjene učenika te su koja od 22. do 28. svibnja u okviru projekta "Poticanje zapošljavanja mladih u južnoj Europi", boravili u Bitonu u Italiji (Apuglia). Cilj projekta je bila razmjena iskustava i uvođenje novih tehnologija u procesu obrazovanja, a naglasak je bio na socijalnom poduzetništvu i uključivanju u projekt osoba s posebnim potrebama. Ova je škola upravo prije nekoliko dana dobila odobrenje i za drugi Erasmus projekt, koji će 25 učenika omogućiti 15-dnevni boravak u Irskoj i stručnu praksu u toj zemlji.


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija