PUT OKO SVIJETA
11.03.2017 u 10:03

Putopis iz Firence, grada nalik Dubrovniku koji živi po sloganu "nije preša"

Firenca. Toliko osjećaja i vedrih boja u glavi mi stvara ova riječ. Kako ponekad u životu prepustiš događaje da se lagano razviju sami od sebe i na kraju završiš na najboljem mjestu na svijetu, a zaboraviš kad i kako se to dogodilo. Pomalo je teret nazvati ga najboljim na svijetu, ali osjećaji koji me vežu za ovaj grad se lako mogu mjeriti sa svakim superlativom. 

Napisala: Tiffany Cvjetković Rudenjak 


komentara  0

Odlazak u Italiju je bio nestvaran sve dok se nije dogodio, dok nisam rekla: “Mama, kupuj karte, preksutra letimo, meni je faks vec počeo.” U avionu za Rim. Normalni osjećaji, ne pere trema, Rim, bila, vidila, nema prevelikog uzbudenja. Valjda mi još nije jasno koje mi je krajnje odredište i da sam kupila kartu u jednom smjeru. U vlaku za Firencu. Osjećam se da sam u prijevozu do kazališta i idem na predstavu koja će trajati godinu dana a vidite mene svi, ja dobila glavnu ulogu.

Period prilagođavanja na Italiju je trajao punih dva tjedna. Nakon dva tjedna nestaje osjećaj stranca u gradu i treme. Firenza pomalo ulazi pod kožu. Mislila sam da mi u našem gradu živimo po sloganu “laganini” i “nema preše”, ali talijani su doktorirali tu školu davnih dana. Još jedna stvar zbog koje sam tako kratko vremena bila stranac. Svoj na svome, može, dajte mi još Italije, mogu je konzumirati u neograničenim količinama.

Volim reći da je Dubrovnik mala Firenza, ne znam da li je to zbog toga jer se ispred katedrale Santa Maria del Fiore osjećam kao ispred Svetog, dok prošetavam od Via Rome do Ponte Vechhia zamalo kao na Stradunu ili zbog spoznaje da sam u povijesnom centru Renesanse i svakodnevno me okolina tjera da se osjećam kao da sam i zaista tamo.

Studiram arhitekturu, i poznato mi je da Firenca uz to zvuči kao idealna kombinacija. Naučila jesam i učim o arhitekturi i Italiji kao europskoj kolijevci kulture, ali između ostalog sam dosta i naučila o talijanskim vinima, hrani, stilu i talijanima galebarima, što je naravno u njihovoj sredini neizbježno.

S druge strane, na ulicama Firence nećete uvijek naići na izvornu Italiju. Firenca je postala internacionalni grad pun studenata iz cijelog svijeta i ulice i piazze su pune turista kroz cijelu godinu. Naravno da nije nikad lako otići iz svoje komfort zone, negdje sam, na novo, na freško!

Na tom putu ja sam sve teške stvari sebi predstavila kao izazov, koje još uvijek rješavam. Italiju gledam kao iskustvo, kao još jedno poglavlje u mojoj priči, koje tko zna kada i kako će se završiti.

Svima bih poželjela da im u životu bar jednom ne padne teško spakirati kufer i poći negdje po par novih priča. Za ostale talijanske škerce morat ćete se doći sami uvjeriti! Viva l’Italia!
 


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija