KOMENTAR TJEDNA
04.03.2017 u 12:52

KOMENTAR: ustavni suci u dubrovačkoj izbornoj kampanji

Iz Grada se, pred početak predizborne kampanje, oči stranaka usmjeravaju prema Ustavnom sudu. U Konavlima izbori nikad neizvjesniji....

Napisala: Lidija Crnčević


komentara  0

Pred nama su veoma neizvjesni lokalni izbori koji će zahtijevati veoma osmišljene kampanje za sve stranke i liste koje žele pridobiti većinu glasova biračkoga tijela. U Dubrovniku je još uvijek lagano primirje, svi, bez obzira bili "njegovi" ili oponenti, čekaju rasplet situacije s mogućnošću kandidiranja bivšeg gradonačelnika, HNS-ovca Andra Vlahušića. Odluka Ustavnog suda koja se, ipak, očekuje do kraja ožujka, uvelike će odrediti i usmjeriti kampanje u Gradu Dubrovniku.

No, kako sada stvari stoje, dubrovački SDP-ovci neće čekati rasplet, budući bi u utorak, 7. ožujka, oni trebali odlučiti o svom kandidatu za gradonačelnika – hoće li to biti Mladen Gojun ili, što je izglednije, Tatjana Šimac Bonačić. Hoće li na predstojećim izborima, u tom slučaju, HNS-ovi birači stati pod stijeg SDP-a, kao što je proteklih godina bilo u obrnutom odnosu, vidjet ćemo. To će opet jako ovisiti o tome hoće li se zakonski omogućiti kandidiranje Vlahušiću, a za dostojanstvo dubrovačkog SDP-a, odnosno ono nešto mrvica što im je ostalo, bilo bi puno bolje da ne dođe na provjeru povjerenje središnjice u njihovu mogućnost pobjede kad bi izašli na izbore samostalno.

Pitanje je kakva bi se politička odluka iz središnjice donijela ukoliko bi se bivšem gradonačelniku dozvolilo kandidiranje u svibnju. SDP-u dolazi na naplatu višegodišnje "parazitiranje" u koaliciji s HNS-om, odnosno Androm Vlahušićem. Oni su u međuvremenu izgubili ulogu lidera ljevice, ne samo u Dubrovniku, već cijeloj Hrvatskoj, a što se najbolje vidi na primjeru Zagreba.

Najava novog predsjednika dubrovačkog HSS-a, i nekadašnjeg gradonačelnika, Vida Bogdanovića, kako će samostalno na izbore, posve opravdano otvara pitanje može li baš on biti osoba koja bi mogla značajnije okupiti dubrovačku ljevicu. Iako još nema službene potvrde, za pretpostaviti je da će upravo Bogdanović biti HSS-ov kandidat za gradonačelnika, pa ako se i može očekivati eho njegova imena i djelovanja među biračkim tijelom, njemu je iznimno otegotna okolnost izostanak stranačke "infrastrukture", jer je HSS proteklih godina ostao i bez članstva i bez birača. Na ruku mu ne ide ni "rejting" kakav u javnosti uživa HSS-ov prvak Krešimir Beljak, a još manje njegova privrženost kontroverznom Stipi Gabriću Jambu kojega je visoko pozicionirao u stranci.

Usprkos činjenici da se godinama aktivno ne bavi politikom, ali se veoma angažirano bavi problematikom koja određuje budućnost i sudbinu Grada, a u rješenjima kojih je možda i najbliži stavovima Srđevaca, prije bi se moglo računati na sinergijski učinak njegove poslijeizborne koalicije s nekim, nego na samostalno briljiranje u izbornoj noći.

Ukoliko Ustavni sud potvrdi Zakon kojim se pravomoćno osuđeni političari ne mogu kandidirati na lokalnim izborima, u kategoriji kojih je i bivši dubrovački gradonačelnik Vlahušić, čini se kako bi pobjeda na lokalnim izborima mogla "pasti" u krilo HDZ-u i Matu Frankoviću, koji je na prošlim, izvanrednim izborima, izgubio za nekih 400-tinjak glasova od HNS-ova konkurenta. Kako se može čuti iz kuloara, "bočna" pojačanja s nestranačkim kandidatima za njegove zamjenike, ocjenjuju se, koliko dobro promišljenjim osvježenjem, toliko i potezom koji bi mogao oneraspoložiti dio starijega članstva. Nestranački kandidati su, već sada, obilježje predstojećih izbora, poput Terezine Orlić, koja je kao gradonačelnička kandidatkinja Dubrovačkog demokratskog sabora Pera Vičana bila pravo iznenađenje za dubrovačku javnost. Hrvatska stranka umirovljenika na čelu s Olgom Muratti pokazuje sklonosti za samostalnim izlaskom na lokalne izbore, iako se čini kako i oni čekaju rasplet s Ustavnog suda. No, ipak, nitko s većim nestrpljenjem ne poglediva prema Ustavnom sudu od Željka Raguža i njegove DUSTRE, budući će se tek tada saznati i ide li najmlađa dubrovačka stranka na izbore samostalno i sa svojim kandidatima. Raguž bi bio sretan zadržati svoju poziciju dogradonačelnika ispod Vlahušićevog skuta, te bi test samostalnog izlaska bio prevelik, ali i iznimno neizvjestan za budućnost stranke.

Lista "Srđ je Grad", na izbore će najvjerojatnije ponovno s kandidatom Marom Kristićem za gradonačelnika, no njihovo dosljedno, predano i suštinski ispravno bavljenje društvenom problematikom koja se tiče svih građana Dubrovnika, ovoga bi puta moglo biti preispitivano i kroz nacionalnu prizmu djelovanja MOST-a koji će im na predstojećim lokalnim izborima ponovno dati snažnu podršku. No, ta potpora mogla bi im ponešto i odmoći, osobito ukoliko ih se promatra sastavnim dijelom MOST-a, preko zajedničke poveznice – zastupnika Mara Kristića – koji ponekad mora postupiti prema koalicijskim usuglašavanjima s HDZ-om, a koji nisu i dio promišljanja Srđevaca. U svakom slučaju, lista "Srđ je Grad" je tijekom prethodnih godina uspjela, od marginalaca ili slučajno zalutalih u politiku, kakvima su ih u početku doživljavale velike stranke, postati  meritum stvari u Gradskoj vijećnici, na koje su se pozivali svi vijećnici bez obzira na stranačku boju, doduše, kako bi im u tom trenutku odgovaralo. Srđevci imaju stabilno biračko tijelo i njihova kampanja zasigurno neće biti ni ovoga puta obojana populističkim obećanjima, što ih i izdvaja od prakse stranaka svih boja, no bilo bi dobro kad bi njihova važnost u Gradskom vijeću bila ekvivalent njihovom predanom radu za zajednicu.

Kandidiranjem MOST-ovog stratega iz doline Neretve, Nikole Grmoje za župana, promijenile su se i okolnosti i okviri u kojima će se odvijati kampanja na toj razini, na koje ni HDZ niti aktulani župan Nikola Dobroslavić ne bi smjeli odmahivati rukom. 

Pred Konavljanima nikad dosad nisu bili tako neizvjesni izbori kao što će biti predstojeći, u svibnju, gdje će se odmjeriti snaga velike, desetljećima dominirajuće stranke, HDZ-a, i pojedinca, koji je napustio stranački sustav te odlučio na izbore izaći samostalno, nakon četiri mandata na čelu Općine. Koliko šanse ima pojedinac, pa makar to bio i Luka Korda, protiv jednog čvrstog stranačkog sustava kakav je HDZ? Odgovor će pričekati do 21. svibnja, jer se u Konavlima još nisu razotkrile sve karte. Iako su se puštali "baloni" kako će Korda dobiti potporu MOST-a, a što se i namjerno insinuiralo pojavljivanjem ministra Vlaha Orepića uz načelnika Kordu onda kada nije bilo nigdje za vidjeti ostale općinske dužnosnike, izgledno je da će MOST na svibanjskim izborima ponuditi listu mlađih ljudi i svoga kandidata za načelnika. Ne treba zanemariti niti ulogu DDS-a i česti boravak Pera Vičana u Konavlima koje su mu, iz njemu poznatih razloga, veoma zanimljive. Ne bi trebalo zanemariti niti sinergijski učinak Kordine liste i DDS-a, o kojoj se sve glasnije priča, jer u svađi dvojice, veoma često profitira netko - treći. U Konavlima će izbori biti možda najneizvjesniji u cijeloj Županiji, pa bi šaroliki sastav Općinskog vijeća pred Konavljane mogao donijeti poprilično turbulentno političko poslijeizborno vrijeme.     


Lidija CRNČEVIĆ
KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
frankovic_vican
KOMENTAR TJEDNA
1      13|03|18 u 14:55
KOMENTAR: Je li puklo ili će se izgladiti?
ugovor bespovratna sredstva zracna luka 22 Roko Tolic
KOMENTAR TJEDNA
3      02|02|18 u 23:21
A da netko, konačno, javnosti kaže što je grijeh Roka Tolića?
lokalni izbori glasanje ilustracija 2
KOMENTAR TJEDNA
1      02|01|18 u 08:04
PREGLED POLITIČKE 2017.: koga je politika "prokazala", a koga zaštitila?
belvedere5
KOMENTAR TJEDNA
17      16|12|17 u 11:44
KOMENTAR: da sam ja na mjestu Aarona Frenkela, bez ikakve grižnje savjesti bih tužila Hrvatsku...
Miho_Obradović
KOMENTAR TJEDNA
8      22|11|17 u 09:00
KOMENTAR: Miho Obradović pokušao "nokautirati" Mata Frankovića


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija