KOMENTAR TJEDNA
20.09.2016 u 19:36

KOMENTAR: hoće li se izglasati zakon koji će "pomesti" političare s bradom i repovima?

11. rujan 2016. ipak jest donio promjene u hrvatskoj politici. Nešto se obezglavilo, nešto oglavilo, nešto razgolilo, a nešto i propalo. Neki procesi započeti na proteklim izborima, završeni su 11. rujna. Hrvatska politička scena se mijenja, a najava Zakona o onemogućavanju pravomoćno osuđenih da sudjeluju na izborima, mogla bi uveliko promijeniti i dubrovačku politiku scenu na predstojećim lokalnim izborima. Ako od toga, da se razmijemo, išta bude....

Napisala: Lidija CRNČEVIĆ


komentara  9

Najavu kako će pravomoćno osuđene osobe biti onemogućene sudjelovati u kandidaturama za osvajanje vlasti, pozdravljaju svi oni koji smatraju da politika mora biti čestit i etičan posao. Ukoliko zaživi, a trebala bi, jer nema niti jednog opravdanog razloga kojega bi netko mogao izreći za ovu najavu izjednačavanja prava svih onih koji traže posao - jer politika jest posao, a ne privilegija, iako nas prošla dva i nešto desetljeća, uvjeravaju suprotno.

Donošenje zakona o tome nužno je, budući smo i u našemu gradu svjedoci pomanjkanja osobne moralne odgovornosti, nakon pravomoćnih sudskih raspleta. Dubrovačkog gradonačelnika se i u širem hrvatskom kontekstu počelo spominjati kao prototip takvih političkih (ne)prilika. Toga svjesni, u pokušaju predizbornog peglanja imidža SDP-a i HNS-a, kao stranaka koje, osobito, poštenjem jesu koplje ispred (kra)DZ-a, Milanović i Vrdoljak su svog dugogodišnjeg gradonačelničkog favorita u Dubrovniku, uklonili s izborne liste, ali ih je "zafrknuo" Krešimir Beljak koji je kao svog štićenika na listu namontirao - Jamba. Sinonim za sve ono što je obilježilo dekadenciju hrvatske politike proteklih desetljeća, od osamostaljenja Hrvatske, do danas. Pa im je sve palo u vodu.

Završilo je kako je završilo, 11. rujan 2016. jest promijenio situaciju u Hrvatskoj.

Izvanredni izborni rezultati, čini se, ipak pročišćavaju političku scenu. Raspala se "Narodna koalicija". SDP je obezglavljen, HNS, njihov koalicijski priljepak najavljuje samostalno djelovanje u Saboru, a voljni su razgovarati i s HDZ-om da budu "u igri", HSS je suspendirao čitav niz svojih neposlušnih i nezadovoljnih članova, Živi zid - iznenađenje izbora, već je ogoljen do mučnine....
Izbor Andreja Plenkovića pokazao se odličnim izborom HDZ-a, zasad se čini kako na miran i ozbiljan način, bez euforije i bahatosti, promišlja dogovore sa svim potencijalnim partnerima, budući želi osigurati stabilnu većinsku potporu u Saboru. To valja pozdraviti, jer je hrvatskim građanima zbilja preko glave nesigurnih, napetih i nestabilnih političkih prilika koje su svrha sama sebi, te kao takve ne mogu ponuditi niti temelj za ikakav razvojni put i smjer koji će građanima osigurati bolji standard i budućnost.

Stoga je ovoga puta na MOST-u još veća odgovornost negoli je to bilo na prošlim izborima. Nepovjerenje koje su imali, tražeći uvijek skriveno značenje ponuda koje su stizale od Karamarkovog HDZ-a, u novim okolnostima trebalo bi ostaviti iza sebe. Okolnosti su promijenjene i trebaju se njima prilagoditi, u tim okvirima i djelovati. Ako se MOST-u može štošta i pronaći za zamjeriti, istina je da su dobro prodrmali hrvatsku političku scenu i uz podršku birača koju su im izrekli i na ovim nedavnim izborima, počeli njeno raščišćavanje. Velikim strankama pod čijim su izmjeničnim vodstvima hrvatski građani brodili proteklih godina, te tonuli sve dublje i dublje, napravili su propuh i natjerali ih da naprave ono za što same nisu imale hrabrosti, a vjerojatno ni načina koji ne bi narušio stranačku hijerarhiju.  Prvo su tu "uslugu" napravili HDZ-a, sada i SDP-u. Nešto o čemu su govorili još tijekom protekle predizborne kampanje, dovršili su na izborima 11. rujna. HDZ-ov odabir građani su pozdravili, a očitovat će se svakako i na test koji je pred SDP-om koji bira prvoga među njima. 

Njihova inicijativa o pokretanju procedure koja će kroz zakonske okvire spriječiti kandidiranje pravomoćno osuđenih na izborima, prvi je korak ka eliminiranju lokalnih pa i svih ostalih tzv. šerifa koji su godinama vladajući, stekli moć kroz umrežene strukture kojima je dobro. Svaka lokalna sredina zna tko su njihovi "šerifi", sada ćemo vidjeti što će se događati s "velikim igračima", očekujemo vidjeti rasplet s mandatima zagrebačkog gradonačelnika Bandića u Saboru. To je prvi primjer vjerodostojnosti i pokrića kojega stranke zasad, kroz najavu i verbalno, nude kao zalog novom Zakonu. Jambo, Bandić, Vlahušić, Vićan i ostalima koji drmaju u svojim lokalnim sredinama i dulje od neovisnosti Hrvatske, političari su s bradom i....repovima.  

Pitanje uklanjanja pravomoćno osuđenih iz javnog političkog djelovanja, slovom zakona, nitko ne bi trebao postavljati. Ukoliko nije dio mreže, dio onih kojima je dobro, koji su u dealu....a takvi promjene niti ne žele.

Zoran Milanović je, u svom oproštajnom govoru rekao kako želi da procedura unutarstranačkih izbora krene što prije, kako bi se stranka mogla pripremiti za lokalne izbore. Zaboravlja da će svakoj, ukoliko je u situaciji sličnoj ovoj u kakvoj je dubrovački SDP, trebati i puno više od pola godine da se pridigne "na koljena", a kamoli na noge. 

Ukoliko bi se donio zakon kojim bi se zabranilo kandidiranje pravomoćno osuđenima, dubrovačka politička scena bi na sljedećim lokalnim izborima mogla izgledati drastično drukčije. No, nije za priželjkivati samo promjenu ljudi, već i stupnja odgovornosti, te moralnih osobina i načina upravljanja zajedničkim dobrima.


KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 24.09.16 u 07:57
Tako je.

   

tufina 21.09.16 u 14:30
MOSTu svi trebate bit zahvalni! Riješio nas je Karamarka i Milanovića a sad će i Andra,pa da ništa drugo nije učinio,to je već jako puno.

   

tufina 21.09.16 u 11:03
Otežala glava,puna svega i svačega,pa je treba podupirat!

   

Dubrovnik-Ljilja 21.09.16 u 10:58
Sto je ovo ?? Na svakoj slici Andro ima glavobolju !!! Bas je Sv Petar velikoudusan u cvorugama hahhaha

   

tajan 21.09.16 u 09:43
MOST treba pokazat djelima da misle ozbiljno jer ovo dosad nije sličilo na ništa, samo su pričali i osipali se u saboru i na kraju su od 19 zastupnika ostali na 12, samo djela se gledaju

   

Ivan Horvat 21.09.16 u 09:31
MOST se udavio u pompeznim najavama velikih reformi. Sve se svede na "tresla se gora, rodio se miš". Umjesto da utiho rade i onda objave postignuti rezultat, oni se slikavaju po medijima, potpisuju garancije u javnog bilježnika, a na kraju ostane samo dim.

   

beterina 21.09.16 u 09:31
Ne treba Zumbo otvarat nikakav ured , jer se zna tko takve potvrde izdava .Znam da bi odma otvrali urede za nove uguze.

   

DOBRI_ZUMBO 21.09.16 u 08:40
Odlična ideja, otvorit ćemo gradski ured za izdavanje potvrda o moralnoj odgovornosti kandidata.

   

tufina 20.09.16 u 20:54
Za bilo koje zaposlenje uvjet je :nekažnjavanje! Za političare bi kriteriji trebali biti i širi,pa bi se pored nekažnjavanja trebala obavezno uvest i moralna odgovornost,obzirom da je političarima to nepoznat pojam

Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
frankovic_vican
KOMENTAR TJEDNA
1      13|03|18 u 14:55
KOMENTAR: Je li puklo ili će se izgladiti?
ugovor bespovratna sredstva zracna luka 22 Roko Tolic
KOMENTAR TJEDNA
3      02|02|18 u 23:21
A da netko, konačno, javnosti kaže što je grijeh Roka Tolića?
lokalni izbori glasanje ilustracija 2
KOMENTAR TJEDNA
1      02|01|18 u 08:04
PREGLED POLITIČKE 2017.: koga je politika "prokazala", a koga zaštitila?
belvedere5
KOMENTAR TJEDNA
17      16|12|17 u 11:44
KOMENTAR: da sam ja na mjestu Aarona Frenkela, bez ikakve grižnje savjesti bih tužila Hrvatsku...
Miho_Obradović
KOMENTAR TJEDNA
8      22|11|17 u 09:00
KOMENTAR: Miho Obradović pokušao "nokautirati" Mata Frankovića


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija