
Sve je gotovo vrlo brzo i radi se u jednoj zdjeli. Najbolji dio od svega u ovom receptu je miris. Dok se peče i kasnije dok se hladi cijela kuća vonja, a zazubice rastu, ali nemojte ga jesti dok je topao, mora se ohladiti i tijesto "stabilizirati". Baza recepta je tijesto za pinicu, a dodava se suho voće po želji i korice citrusa. Ovaj slatki kruh možete "personalizirati", napraviti svoju verziju sa svojim izborom suhog voća ili samo sa grožđicama.
Napisala: Alisa Nenadić
Od sastojaka vam je potrebno:
- 1kg glatkog brašna
-2 dl mlijeka
-2 vrećice instant kvasca (2x 7gr)
-3 cijela jaja i 3 žumanjka
-250 gr šećera
-prstohvat soli
-100 gr maslaca (nikako margarin)
-korica i sok 2 naranče i 2 limuna srednje veličine
-malo ruma
-aroma marascino
-šećer za posipanje
-suho voće cca 200gr, ja sam koristila 50gr grožđica, 50gr brusnica, 50gr narezanih sušenih marelica i 50gr krupno nagratane korice naranče.

U istoj zdjeli će se mijesiti i dizati tijesto, pa neka bude malo veća.
Prvo radimo tijesto bez voća koje dodajemo nakon prvog miješanja.
Stavite svo brašno, u sredini napravite rupu u koju ćete uliti mlako mlijeko, stavite kvasac i 2 žličice šećera, te to malo promiješate, te ostaviti tako, ali pokriveno, na toplome 10-ak min da se kvasac aktivira. Kada se sredina udvostručila volumenom, dodajte sve ostale sastojke, ali ostavite jedno žumanjce za premaz.
Sve ostale sastojke dodajte odjednom, maslac mora biti sobne temperature i nemojte škrtariti s koricom citrusa, to je većina onog mrisa koji se osjeti kasnije. Ruma i marascina stavite po želji, ja obično stavim jedan čep ruma i jednu čajnu žlicu arome, to je zaista po osobnom ukusu.
E, sada, važan dio!
Tijesto se mora malo dulje mijesiti da se razvije gluten i da kasnije bude fino i podatno, nadam se da imate dobar mikser s nastavkom za dizano tijesto ili strpljenja i snage u rukama. Po meni je bolje prvo mikserom 10 ak minuta, pa kasnije premijesiti sve rukama.
Uglavnom, kada ste umijesili tijesto, ostavite ga u istoj zdjeli pokrivenog otprilike pola sata da se udvostruči u toplome. Kada se tijesto diglo dodajte suho voće. Tada lijepo zasučite rukave i istresite to tijesto na pobrašnjenu podlogu i još jednom ga premijesite, možete ga peći u komadu kao štrucu u kalupu za kruh ili kao male pogačice ili čak kao pletenicu.
Formirano tijesto premažite žumanjcem sa malo vode i šećera. Tako namazano tijesto ostaviti da se još jednom "digne" te ga tek onda zarežite prije pečenja po želji.
Pecite otprilike 35-40 min na 180 stupnjeva.