
Paradižot u Dalmaciji ili Šnenokle u kontinentalnoj Hrvatskoj, kako god, meni je jako drag desert iz djetinjstva. Nježni pahuljasti bjelanci na svilenkastoj kremi od žutanjaka, na podlozi od keksa.... Idealna kombinacija nakon svakog jela i u svako godišnje doba. Donosim vam vrlo jednostavan i brz recept.
Napisala: Alisa Nenadić
Istući sniijeg od 8 bjelanjaka i 100 grama kristal šećera.
1 litru mlijeka i 150 gr šećera ugrijati do vrenja te smanjiti plamen.
U mlijeko stavljati žličnjake (veličina jušne žlice) bjelanjaka te okrenuti nakon par minuta na jednoj strani. Prethodno u zdjelice staviti pettit kekse da pokrije dno, i na njih slagati bjelanjke nakon što se skuhaju na
mlijeku. Nakon što su se skuhali svi bjelanci, u mlijeko u kojem su se kuhali dodati još 500ml mlijeka i nakon što se mlijeko ugrije do vrenja (ne smije prokuhati) smanjite vatru na najmanje i umješajte smjesu od 8 žutanjaka, 100gr šećera, dvije vrećice vanilin šećera, jedne čajne žlice cimeta, korice limuna i tri jušne žlice gustina.
Miješajte pjenjačom sve dok se ne zgusne kao puding. Takvu žutu kremu preliti preko bjelanjaka i keksa te posuti mrvicama čokolade.
Paradižot dobro ohladiti, najbolje preko noći. Uživajte u ovom uvijek dobrom receptu i probudite neke svoje uspomene iz djetinjstva.